24квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Що в старих газетах від кропивницького колекціонера Ігоря Світецького? (ФОТО)

ІСТОРІЯ

Що в старих газетах від кропивницького колекціонера Ігоря Світецького? (ФОТО)

2020 07 31 08 31 12 270

Днями колекціонер із Кропивницького Ігор Світецький передав на зберігання до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського підбірки місцевих газет.

Книгозбірня поповнилася  виданнями «Зиновьевский пролетарий» та «Зінов’ївський пролетар» (1926 – 1930 рр.), «Соціалістичний наступ» (1933 – 1935 рр.), «Металлист» (1926 – 1927 рр.), київських - «На зміну» (1938, 1941 рр.) і московсих - «Пионерськая правда» (1938, 1941 рр.), всього майже півтисячі номерів.

2020 07 31 08 28 17 562Очільниця сектору обмінних фондів Наталія Гапіченко, розповіла, що на шпальтах тих газет міститься чимало цікавого матеріалу не тільки з історії СРСР, але й України та нашої області.

Зокрема, є вже історичні виступи Сталіна, Зінов’єва, Троцького, промови Молотова - після нападу гітлерівської Німеччини на СРСР, - Григорія Петровського та Михайла Калініна. Останній, наприклад, у листопаді 1926 року на з’їзді ОЗЕТА (товариство землевлаштування євреїв-трудящих) говорив про «переведення єврейської бідноти на землеробство». І ця тема постійно підіймалася місцевими виданнями.

Є чимало інформації про події на теренах Кіровоградщини в добу більшовицької українізації. Мовляв, на селі процес іде краще. А в цілому директива партії виконується слабо.  Тому з першого січня 1927 року заплановано перевірку.

Не одну замітку можна знайти й про кавалерійську школу. Так, в повідомленні «Курсанти – завзяті кавалеристи», йде мова про те, що «курсанти показали свої досягнення у володінні холодною зброєю, керування конем й подоланням перешкод».

Про театральне життя в середині двадцятих років йдеться в статтях «Рабсельтеатр имени Франко в округе», «Міський колектив  «Синя блуза», «Гастролі єврейської трупи». Міститься інформація й про артистів театру «Драмант»: Токарєва, Починовський, Кастальський та ансамбль балетної студії  під керівництвом Н.Дубровської тощо.

День музики святкувався в Зінов’ївську у першу неділю грудня. «Окрполітпросвіт» провів вечір з доповіддю про значення свята. Виступили «кращі місцеві сили»: зразковий хор при «Будинку працівників освіти», музиканти і співаки М. Кіреєва, Л. Садовнічак, Нейгауз, Гольденберг, Селінанов та інші. 

«Музстудія імені Луначарського, котра існує в місті близько року, влаштувала свій зразковий ранок. Студійцями з успіхом виконувалися речі, й доволі складні за композицією: Бетховена, Моцарта і інших композиторів. Виконавці, серед яких немало пролетарських дітей, показали своїм виконанням, що праця не пропала даром». Є інформація й про гастролі хору «Думка» в Зінов'євську.  «Вся суспільність Зінов’євську відвідала першу Всеукраїнську капелу. Дорогий і високошановний гість… в особі 53 співців та їх керівника Городовенка. Тут вам і зовнішній український штіль, чудові голоси, безподібна й неподражаєма техніка співа. Зовсім відсутня напищенність, кічливість, що є у балаганщиків або у співців-проходимців, що під час ламають із себе знаменитості… Отже не даром Берлін, Париж, а згодом і другі столичні міста, й цілі держави викликатимуть Радянську капелу «Думка» до себе в гості», – писав якийсь М.Будак.

2020 07 31 08 29 28 863

У серпні 1926 року надрукована замітка «Приїзд членів  Всеукраїнського археологічного комітету», у зв’язку «з находкою в нашому місті кількох муміфікованих трупів небіжчиків…».

Ніби про наш час стаття якогось Старого «Наши базары». У ній ідеться про те, що «необходимо улучшить санитарное состояние базаров. Запретить торговлю съестными припасами на земле, прекратить кустароное производство колбасы».

Є чимало й інших цікавинок пов’язаних з історією краю. Так, одна із статей у 1926 році називалася «Проєкт проведення залізниці Бобринець-Зінов’єївськ». Мовляв, «президія Окрвиконкому запропонувала Окрпланкому для доставки хлібопродуктів».

Наразі газети надійшли до обмінного фонду ОУНБ, а згодом потраплять до відділу цінних та рідкісних документів книгозбірні, де над ними зможуть працювати історики та краєзнавці.

2020 07 31 08 34 11 427

 Федір Шепель,

фото автора