20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Куди поділися викинуті з майстерні роботи відомого скульптора Кіровоградщини

ІСТОРІЯ

Куди поділися викинуті з майстерні роботи відомого скульптора Кіровоградщини

IMG 34874cc8ca80d4953b8ce39c1cff8820 V

З важким серцем прочитав повідомлення дружини померлого у минулому році кропивницького скульптора Віктора Френчка Людмили Френчко.

По смерті митця вона вивезла його спадок із майстерні, шкода –  не весь. 

«На превеликий жаль, не встигла всього зробити. Позавчора побачила, що Савченко викинув у двір, як він висловився, мотлох, що залишився після Віктора Френчка. Переважно, це пластилінові та інші крихкі етюди та інші скульптурні роботи. Отож, відтепер чимало його творчих задумів опинилися у прохідному дворі під дощем і там, де їх можуть просто розікрасти. Ось зробила фото, щоб люди побачили цей акт вандалізму», – сказала жінка по телефону. 

Не можу дібрати слів, якими охарактеризувати вчинок недавнього колеги Віктора Васильовича, з яким вони  працювали в одній 11В.В. Френчко. Портретмайстерні протягом багатьох років. Вандалізм, варварство, дикунство? Але ж кому, як не художнику, розуміти важливість кожного начерку, ескізу, моделі, незакінченої, не кажучи вже готової роботи, для глибшого розуміння задумів майстра. Сальєризм? Але скільки не ігноруй творчість колеги, Френчка з історії художнього життя Кіровоградщини не викреслиш, А от дорости до нього  ще треба. Якщо вдасться.

Скульптурна майстерня на Двірцевій досить простора. Її знають багато друзів Віктора Васильвича, котрі часто заходили провідати цю талановиту, добру і безкорисливу людину. Він був відкритим для всіх. Після себе залишив розбуджену пам’ять про тих, кого жителі міста вже давно забули чи забути про них їх змусили. Це понад півсотні меморіальних дощок видатним землякам та ряд пам’ятників, зокрема, й перший у світі пам’ятник українському повітроплавцю, корабельному інженеру, автору проектів підводних човнів, патріоту – одному із засновників Революційної української партії Левку Мацієвичу (1877-1910).

Зауважу, що окрім головного приміщення майстерня містить ще і бокову кімнату, в якій спокійно розмістилися б ті речі, які Савченко виніс у фактично прохідний двір. І що скульптурна майстерня – не власність Савченка, тож Френчка з історії художнього життя Кіровоградщини не викреслиш, – Броніслав Куманський

IMG 20200530 170158 

Броніслав КУМАНСЬКИЙ,

мистецтвознавець, журналіст 

 

Читайте також: У Кропивницькому викинули з майстерні напрацювання відомого скульптора Віктора Френчка