25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ А куди подінуться діти водяної курочки й диких качок, що вивелися в центрі Кропивницького (ФОТО)

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

А куди подінуться діти водяної курочки й диких качок, що вивелися в центрі Кропивницького (ФОТО)

2020 08 12 15 36 27 718

Скільки б не говорили про необхідність очищення Інгулу, втім, після чергового втручання людини він, здається, ще швидше знову й знову заростає очеретом і покривається ряскою та жабуринням.

2020 08 12 15 39 32 990

Зараз тут буяє життя. Його виразно помічаєш і в тому обвідному каналі, що навколо Козацького острова, котрий міська влада вирішила вчергове почистити. Вода просто  кипить від рухів комах, риби й земноводних. Ось, на тому боці каналу, що межує з проспектом Володимира Винниченка, побігло очеретом чорненьке пташеня неймовірно обережної водяної курочки. Посеред плеса на якомусь камені вмостилася, щоб погрітися від вранішнього серпневого сонечка, одинока дика качка. Неподалік – рибалка, котрий уже спіймав кілька карасиків, споглядає за поплавцем з червоною голівкою. Діється все це поблизу витоку з того штучного підземного каналу, що бере свій початок, здається, аж від легендарної річечки Мотузянки. А вона, як відомо, протікає територією заводу сільгоспмашин «Червона зірка», і впадає в Інгул саме тут, у його відгалуженні.

2020 08 12 15 38 54 778

Звісно, чистити русло річки треба. Але ж разом зі сміттям, бездумно накиданим містянами в Інгул, зникне утворений останніми роками біогеоценоз. Чи встигнуть перебратися до нової оселі дітки водяної курочки й дикої качки?

2020 08 12 15 38 05 502

…Художниця-революціонерка Фріда Кало, котра особисто знала найвідомішого у світі нашого земляка Льва Троцького, сумно споглядає на обвідний канал навколо Козачого острова, що в самому центрі Кропивницького. Не дивуйтеся, споглядає не з Мексики минулого століття. Випадково чи ні, але її мальовничий портрет із неповторними очима зображено на паркані, що відділяє місцевий давно легендарний «колізей» від прибережної території.

«Простодушні ви, люди серединної України, однією рукою намагаєтеся зробити добро, а іншою вбиваєте стільки живого навколо», – певно гадає не менш наївна мисткиня…

2020 08 12 15 39 52 437

Федір Шепель,

фото автора

Читайте також: Коли у Кропивницькому планують розчистити обвідний канал біля Козачого острова