20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Що робити, якщо майно захопили рейдери?

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Що робити, якщо майно захопили рейдери?

Багато хто розводить руками та не знає що робити, до кого звертатись та куди йти, коли його майно захопили рейдери. Відповідь дає Павло Мороз, заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації на сторінках Цензор.Нет.

Не дивлячись на те, що наразі ми спостерігаємо ефективну роботу Антирейдерського закону та Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації - органу, який спрямований допомагати повернути незаконно відчужене майно тим особам, що постраждали від рейдерських захоплень, поодинокі випадки рейдерства, на жаль, зустрічаються.

Тож сьогодні пропоную змоделювати ситуацію та прописати чіткий алгоритм дій, що робити крок за кроком, аби права було поновлено, а майно повернулось до законних власників.

Звісно що, перша інстанція куди Ви повинні звернутись - це правоохоронні органи, бо рейдерство - злочин!

Розгляд Вашої проблеми у судовому порядку - це процедура, що затягується на роки, та не завжди майно повертають оперативно, швидко та в повному обсязі.

Вас це не влаштовує? Тоді звертайтесь до Комісії Мін'юсту зі скаргою про рейдерське захоплення Вашого майна.

Комісія - протягом 2-3 тижнів оперативно приймає рішення про відміну незаконної реєстраційної дії (максимальний термін - 45 днів) та поновлює Ваші права.

Єдина вимога: скарга, яку подаєте до Комісії, повинна чітко відповідати вимогам чинного законодавства. Чому це так важливо?

Ми повинні забезпечити стовідсоткову гарантію для наших громадян, що рішення, яке прийме Комісія, ніхто, ніколи не зможе оскаржити в суді, тому кожна скарга, яка надходить до Комісії, повинна бути «ідеально» оформлена з юридичної точки зору. Про чіткі вимоги детальніше (http://ua.censor.net.ua/blogs/4978/yakscho_mayino_vidjaly_reyidery_yak_pravylno_oformyty_skargu_do_komisiyi_minyustu).

Далі звісно робота Комісії, та варто розуміти, що в межах її компетенції - вчасно та оперативно зреагувати на скаргу, врятувати майно скаржників та направити справу на розгляд до правоохоронних органів. Тому що рейдерство - злочин, а це безпосередня сфера відповідальності правоохоронців.