26квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Марія Неумивако: Своє життя я присвятила бібліотечній справі

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Марія Неумивако: Своє життя я присвятила бібліотечній справі

24135414 554648538203726 217875910 n

Чимало  літ минуло з часу закінчення навчання в Київському філіалі Харківського державного інституту культури на факультеті бібліотекознавства та бібліографії, а  й досі при зустрічі згадує давня знайома з моїх студентських літ  незабутнього батька  Тимофія Ілліча Балануцу.

Він  працював  старшим лаборантом кафедри спорту та спортивних ігор  тодішнього Кіровоградського державного педагогічного інституту імені О.С. Пушкіна.     

Ота  перша екскурсія  разом із батьком до бібліотеки  вишу стала для школярки  визначальною для  її майбутньої професії, у якій працює  55 років.    

Навичками  улюбленої справи  в роботі зі студентами та професорсько-викладацьким складом великого колективу Марія оволодівала  на посаді бібліотекаря, згодом – старшого бібліотекаря, а 33 роки тому її було призначено на посаду заступника директора наукової бібліотеки університету.    

Як творча особистість  Марія Тимофіївна завжди намагалася зробити  життя колег  цікавим, змістовним,  передаючи їм набутий роками досвід спілкування з читачами, навчала умінню працювати з людьми, проводити  бібліографічний пошук, удосконалювати фахову майстерність, у якій людина розкриває себе, впроваджувати в практичну діяльність інноваційні форми роботи з читачами тощо.  Невсипуща праця  умілого організатора бібліотечного колективу не залишилася поза увагою керівництва.   

2011 року   за вагомий внесок у розвиток української національної культури, збереження бібііліотечного фонду держави, багаторічну сумлінну працю  Марії Тимофіївні Неумивако Указом Президента України було  присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури».    

24171712 554648354870411 781663484 n

Про  свого багаторічного  колегу тепло відгукується  директор наукової бібліотеки  Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Ольга Шульга,  називаючи її  професіоналом своєї справи, котра, як ніхто інший, знає увесь багатотисячний фонд бібліотеки, оскільки була однією з тих, хто  формував її як осередок культурного життя не лише університету, а й Кіровоградщини.  І додає: «Марія Тимофіївна невпинна в пошуках нових форм і методів роботи студентів з книгами та періодичними виданнями, виховує в них культуру читання, вчить навичкам бібліографічного пошуку, проводить копітку роботу в бібліотечному обслуговуванні, створенню атмосфери творчого пошуку в дружному колективі бібліотекарів університету».    

Разом із  її колегами, а ще – молодшим братом Олександром,  сином,  дочкою, онучкою  й собі  радію  Марії Тимофіївни – щедрій на добро людині,  великому життєлюбу, а на згадку про зустріч разом  фотографуємося.
                                                                 

Анатолій Саржевський, 

фото автора