19квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я Соціальний працівник: Ми з лікарем намагаємося допомогти людині впоратися з першим протестом

ЗДОРОВ'Я

Соціальний працівник: Ми з лікарем намагаємося допомогти людині впоратися з першим протестом

Аня Коваленко – соціальний працівник Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» в місті Олександрія.

Співпраця з благодійною організацією розпочалася на початку 2018 року. Втім, вже є позитиві результати – це відзначає, як сама дівчина, так і наша організація, партнери та клієнти. 

46087003 249047355790382 237776171259920384 n"Я займаюся супроводом ВІЛ-позитивних осіб за перенаправленням лікаря. Тобто якщо до лікаря на прийом приходить особа і їй установлено ВІЛ-позитивний статус, у неї невпевненість, страх, то лікар розуміє, що ця людина, можливо, більше не прийде до нього на прийом. У такому випадку він дає мій номер телефону і намагається нас сконтактувати.  Ми спілкуємося. Я розповідаю клієнту, що хвороба не вирок, що є ліки, які треба приймати і навіщо, що буде якщо перестати їх приймати. Коли в людини багато стереотипів, вона відгороджуються від діагнозу, каже: «Цього не може бути зі мною, це помилка». Щоб не допустити такої ситуації, ми з лікарем намагаємося допомогти людині справитися з першим протестом виявленої хвороби", – розповідає Аня.

Соціальний працівник працює з клієнтами в рамках «Школи пацієнта», сесії якої розраховані на півроку. Реалізація цього напрямку здійснюється в межах проекту Глобального фонду «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині».

"На даний момент у мене 24 особи, які або мали раніше досвід прийому АРВ-терапії, або нововиявлені. Я пояснюю про необхідність прийому препаратів, можливі побічні реакції. Пояснюю, що все нормально, що лікування проходили сотні до тебе і пройдуть сотні після тебе. Взагалі, це індивідуальний психологічний підхід до кожного клієнта. Треба дивитися на людину - з якого середовища, сфера його інтересів. Якщо вона релігійна, цей діагноз ледь не привід від неї відмовитися всім близьким. Якщо це активний чи колишній наркозалежний – вони простіше сприймають цю новину і підсвідомо до неї готові, адже в їх оточенні вже є люди з такою хворобою", – каже соціальний працівник.

Аня розповідає, що вона також проводить тестування серед людей, які відносяться до вразливих груп – споживачі ін’єкційних наркотиків, статеві партнери, люди, які самі звернулися зробити обстеження. 

"Якщо швидкий тест на ВІЛ показує позитивний результат, тобто ВІЛ є в організмі, я кажу, що необхідно звернутися в лікарню, що потрібно пройти повторне тестування. І насправді багатьом людям не вистачає саме цього, щоб їх взяли за руку і поводили. Особливо спочатку, а потім людина звикає", – зауважила дівчина.

Спілкуємося із клієнткою Ані Коваленко, яка просить залишитися анонімною.

"Я проживаю в районі, а ліки отримую в Кіровоградському обласному СНІД-центрі. На жаль, постійно не можу їздити та отримувати АРВ-препарати. Дякую соціальному працівникові, на яку можна завжди покластися. Вона мені постійно нагадує про забір крові, який треба робити раз у півроку та стежить за прийомом ліків. АРВ-терапію я приймаю, але бувають ситуацію, коли слова Ані стають поштовхом не опускати руки", – розповідає клієнтка.

"Аня доставляє препарати, стежить, щоб не було пропуску прийому АРВ-терапії клієнтами. Вона опікується хворими, надає соціальний супровід пацієнтам, хворим на  ВІЛ і туберкульоз. Вона надає їм моральну підтримку. Клієнти теж з нею завжди радяться. Це чудовий тандем – лікар і соціальний працівник. Це така мультидисциплінарна команда. Нам такий помічник на рахунок золота. Ми кажемо людям з ВІЛ, що хвороба не смертельна, що є препарати, які доступні кожному ВІЛ-інфікованому, тільки їх потрібно приймати згідно режиму та рекомендацій лікаря, що завдяки правильному прийому АРТ-препаратів людина, яка живе з ВІЛ, може жити повноцінним життям і не несе загрози близькому оточенню. За І квартал ми виявили і взяли на облік 4 людини, у ІІ кварталі на облік взяли 10 осіб, а в ІІІ кварталі - 20 осіб", – розповідає про роботу соціального працівника лікар-інфекціоніст Олександрійської міської лікарні Людмила Здановська.

"Наразі консультування, мотивування та формування прихильності до лікування здійснюється за новою моделлю «Школа пацієнта». Таке втручання складається з п’яти сесійних консультацій, під час яких поетапно надається доступна інформація щодо лікування. Потім ще здійснюється шість телефонних нагадувань. Після завершення шестимісячної роботи у ВІЛ-позитивних формується стійка прихильність до лікування. Завдання соціальних працівників не зробити щось за ВІЛ-позитивних, не «виховувати» ВІЛ-позитивних, а навчити аспектам життя з ВІЛ та аспектам прийому лікування. Прихильна людина до лікування - це крок до зниження передачі вірусу іншому та зменшення смертності від СНІДу, а в подальшому зменшення епідемії в країні та і в світі взагалі. Виконуючи всі рекомендації на державному рівні та на рівні кожного окремого спеціаліста, що займається лікуванням ВІЛ, є шанс значно знизити рівні смертності та захворюваності жителів нашої країни на ВІЛ/СНІД", – резюмує голова правління Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Юлія Чабанюк.

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

Вікторія Семененко