23квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині власників домашніх тварин закликають зробити їм діагностику та щеплення

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині власників домашніх тварин закликають зробити їм діагностику та щеплення

З метою охорони здоров’я тварин та людей і забезпечення виробництва безпечної продукції фахівці державних лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області проводять весняні діагностично-профілактичні обробки тварин, що утримуються в особистих господарствах.

382 31Варто зазначити, що перевіряти необхідно всіх тварин, навіть якщо вони мають здоровий вигляд. Не менш ніж за 2 тижні до початку основних досліджень та щеплень необхідно провести лабораторні дослідження тварин на наявність геогельмінтів (внутрішніх паразитів, глистів). Адже при враженні тварин гельмінтозами спостерігається схуднення, зниження м’ясної та молочної продуктивності на 30%.

Зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів, які мають канцерогенну дію, можуть бути спричинені захворюванням великої рогатої худоби (ВРХ) на лейкоз. Джерелом цієї інфекційної хвороби пухлинної природи є хворі тварини. Вірус передається з кров’ю, молоком, іншими виділеннями, а також комахами та при порушенні правил асептики під час проведення ветеринарно-зоотехнічних заходів.

Небезпечним для людини захворюванням ВРХ є туберкульоз. Ним можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, а й при вживанні м’ясо-молочних продуктів від неї. Тож важливо своєчасно діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплювати худобу проти сибірки.

Весняний комплекс діагностичних, лікувально-профілактичних заходів тварин проводиться в два етапи. На першому етапі спеціалісти обходять двори, де утримується худоба, обстежують умови утримання, доїння, годівлі, проводять клінічний огляд тварин, з’ясовують дані про їх ідентифікацію. Другий етап – це проведення діагностичних досліджень та щеплень тварин. Важливо надати для проведення досліджень усе наявне поголів’я тварин, в тому числі й молодняк.

Районні і міські державні лікарні ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області розпочали проведення весняного комплексу діагностичних та лікувально-профілактичних заходів.

Щоб дізнатися про графік проведення таких заходів на території населеного пункту, слід звернутися до районної чи міської державної лікарні ветеринарної медицини.

Перелік закладів та контакти за посиланням http://kr.consumer.gov.ua/doc/vet/perelikvetystanov.PDF

 

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області