20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я Кропивницький: недужий та контактери лікуються від менінгококової інфекції

ЗДОРОВ'Я

Кропивницький: недужий та контактери лікуються від менінгококової інфекції

Після реєстрації менінгококової інфекції в учня спеціалізованої загальноосвітньої школи №14, що у Кропивницькому,  епідеміологічне розслідування, протиепідемічні та профілактичні заходи продовжуються.

42199016Провели медичний огляд 254 контактних дітей та 75 учителів; з них бактеріологічно обстежено за призначенням лікаря 176 осіб. За результатами дослідження виявили збудник менінгококової інфекції в 5-х випадках. Хворий та бакносії інфекції проходять лікування в закладі охорони здоров’я, повідомили в обласному лабораторному центрі.

За результатами медичного спостереження за контактними нових випадків захворювання не зареєстровано.

Довідково: менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання. Збудник передається з крапельками слизу при кашлі, чханні, розмові. Внаслідок нестійкості менінгокока у зовнішньому середовищі та його локалізації на слизовій оболонці задньої стінки носоглотки, він передається при досить тісному і тривалому спілкуванні. У сім’ях, де стався випадок менінгококової інфекції, ризик зараження зростає.       Збудник інфекції нестійкий у навколишньому середовищі. Достатньо провести вологе прибирання та провітрювання приміщення і збудник гине.

Має значення своєчасне виявлення запалення носоглотки у дітей і дорослих та звернення до лікаря отоларинголога для призначення лікування.

Основними профілактичними заходами є раннє виявлення і ізоляція хворих, санація виявлених носіїв антибіотиками за призначенням лікаря,  пропаганда правил особистої гігієни, санітарно-просвітня робота.

     На сьогоднішній день вакцинація є найкращим способом захистити себе та своїх дітей від бактеріального менінгіту. Існують такі вакцини проти збудників менінгіту: менінгококова, пневмококова та Hib-вакцина проти гемофільної інфекції. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень імунізація проти гемофільної інфекції є обов’язковою; проти менінгококової та пневмококової – рекомендованими.