23квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині пожинають плоди недостатнього рівня охоплення населення медичним обстеженням на первинній ланці

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині пожинають плоди недостатнього рівня охоплення населення медичним обстеженням на первинній ланці

У 8 районах області зросла кількість хворих на туберкульоз.

24 1

Цю інформацію озвучили під час засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу під керівництвом першого заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Коваленка.

Було детально проаналізовано стан проведення заходів з профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в Новгородківському та Устинівському районах, де ситуація із захворюваністю залишається напруженою. 

«Захворюваність туберкульозом органів дихання на Кіровоградщині  становила 62,5 одиниці на 100 тисяч населення, що на 6% нижче, ніж попереднього року. Однак, у порівнянні із загальнодержавними показниками, область займає друге місце по Україні. Всього за 2018 рік зареєстровано майже 600 випадків вперше діагностованого туберкульозу, з них 13 - у дітей», – повідомила заступник директора обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Надія Оперчук.

Торік ріст захворюваності спостерігався у Компаніївському, Онуфріївському, Гайворонському, Благовіщенському, Голованівському, Устинівському, Маловисківському, Олександрійському районах.

Однією з причин поширення інфекції в області фахівці вбачають недостатній рівень охоплення населення обстеженням на первинній ланці. 

Ускладнює ситуацію й те, що в області працює лише один з чотирьох пересувних флюорографів. Решта потребує ремонту. Тому для врегулювання цього питання розглянуто пропозицію щодо можливого залучення місцевих органів влади до придбання хоча б трьох мобільних флюорографів за принципом співфінансування з місцевих бюджетів.

http://www.kr-admin.gov.ua