29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині стартував основний етап впровадження телемедицини

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині стартував основний етап впровадження телемедицини

76 5c3f57e511aa3 c

На Кіровоградщині провели розширену нараду з головними лікарями центрів надання первинної медичко-санітарної допомоги та центральних районних лікарень щодо впровадження в області телемедицини.

Цьогоріч сільські лікарські амбулаторії області отримали фінансування на придбання телемедичного обладнання. Основний етап впровадження телемедицини на Кіровоградщині розпочали 10 липня, коли до надання дистанційних консультацій пацієнтам на первинці долучили лікарів закладів другого рівня. Більшість територій ефективно увійшли в систему. Нині консультації з використанням засобів дистанційного зв'язку надають за 4 нозологіями – серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма та дерматологічні захворювання.

Під час наради керівники ЦПМСД та ЦРЛ усіх територій області коротко поінформували про стан справ із впровадженням телемедицини у їхніх регіонах, окреслили проблемні питання та надали свої пропозиції щодо вдосконалення роботи системи.

Серед першочергових завдань – залучення до роботи із системою фельдшерів,  визначення додаткових нозологій, консультацій за якими потребують пацієнти, і надання пропозиції із розширення переліку фахівців-консультантів другого і третього рівня (онкологи, фтизіатри тощо). Фахівцям необхідно визначитись, які медичні інформаційні системи (МІС) у подальшому мають працювати в єдиних умовах. У планах також створення в області дата-центру, на серверах якого буде зберігатися вся база даних. На підставі досвіду нашої області, яка серед п'яти пілотних із впровадження телемедицини, МОЗ робитиме висновки щодо подальшої роботи системи у державі.