20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я Систему телемедицини Кіровоградщини презентували на конференції в Одесі

ЗДОРОВ'Я

Систему телемедицини Кіровоградщини презентували на конференції в Одесі

З 9 по 11 вересня в Одесі проходить конференція «Надання інноваційних послуг з охорони здоров’я із використанням технологій» (телемедицина та використання даних), у роботі якої беруть участь і перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко та директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

09.19.19

Захід організований за підтримки Світового банку спільно з Міністерством охорони здоров'я України, йдеться на сайті Кіровоградської ОДА.

Так, перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко презентував на конференції проєкт впровадження обласного телемедичного діагностично-консультативного комплексу на Кіровоградщині. За його словами регіональний компонент проєкту дистанційної телемедичної діагностики та консультування передбачає інформаційне об’єднання 123 сільських лікарських амбулаторій з 5 пунктами здоров’я, 21 центральну районну лікарню, 100 бригад екстреної медичної допомоги, функціонуючих за принципом екстериторіальності та обласні медичні заклади (у т. ч. 2 реперфузійних центра (м. Кропивницький, м. Олександрія), оснащених сучасним ангіографічним медичним обладнанням).

Запровадження телемедичних технологій має на меті суттєво змінити існуючу інертну систему надання медичних послуг, радикально вплинути на маршрут пацієнта, зберегти його час та фінанси, розвантажити медичні заклади певною категорією пацієнтів.

Регіональний компонент Програми стартував у лютому нинішнього року, об’єднавши у єдину телемедичну систему 5 сільських лікарських амбулаторій із числа 18 новозбудованих. Зараз, за словами Сергія Коваленка, для 11 Центрів ПМСД із 21 вже придбали 75 комплектів, поставлені і використовуються – 47. До кінця вересня планують забезпечити телемедичними пристроями всі 123 сільські лікарські амбулаторії та 5 пунктів здоров’я на територіях, де існує значна проблема з транспортним сполученням. Транспорте питання також частково було вирішене у нинішньому році – придбали 50 нових автомобілів для лікарів первинної мережі.

Перший заступник голови ОДА наголосив, що на першому етапі запровадили консультування з фахівцями обласних медичних закладів за напрямами «кардіологія», «ендокринологія», «пульмонологія», «алергологія» та «дерматологія», а по мірі збільшення кількості телемедичних пристроїв поступово почали залучати фахівців з ЦРЛ. На даний час зареєстровано 51 фахівець-консультант. Проведено 283 телемедичних консультацій з лікарських амбулаторій, що вже обладнані телемедичними пристроями. В структурі консультацій кардіологічні складають 66%, дерматологічні – 13%, ендокринологічні – 11% і пульмонологічні з алергологічними – 10%.

Сергій Коваленко також розповів про досвід вирішення проблемних питань, які виникають в процесі налаштування нової системи.

09.19.20