23квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині сотні онкохворих можуть залишитися без рятівної променевої терапії

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині сотні онкохворих можуть залишитися без рятівної променевої терапії

Без апарату для променевої терапії ризикують залишитися онкохворі на Кіровоградщині. В Олександрійському онкодиспансері, в який звертаються жителі чотирьох районів області, немає коштів для заміни необхідного елемента, який вбиває ракові клітини.

19 11 100

Його сертифікацію та заміну мають проводити раз на десять років, інформує «Сьогодні».

«Лаборант виставляє поле, яке я вже порахувала і намалювала. Зараз вона вийде, двері заблокують. Я виставляю тут час опромінення – у кожного хворого це індивідуально. Я включаю, джерело виїхало, сеанс опромінення пішов», – розповідає променевий терапевт Юлія Сербіна.

Таку процедуру в Олександрійському радіологічному відділенні щодня відвідують близько 30 онкохворих. 72-річний В'ячеслав Бородай пройшов останній сеанс опромінення. Онкозахворювання у чоловіка діагностували два роки тому. Чоловіка прооперували в Харкові, а вдома призначили хіміо- та променеву терапію.

«Їздив на консультацію до Харкова і сказали там, що у вас там золоті лікарі, тобто немає ураження здорових тканин. Я пройшов 35 сеансів», – розповів пацієнт Олександрійського радіологічного відділення В'ячеслав.

Своєї черги в коридорі чекає 25-тирічна Світлана. У неї рак лімфатичної системи. Їздити в Кропивницький онкодиспансер можливості у неї немає, оскільки вдома жінку чекає чотирирічний син. Тому Світлана на променеву терапію приходить сюди.

Процедура в районі щодня необхідна півсотні людей. Але потужності радіологічного джерела на таку кількість хворих не вистачає. За кілька місяців закінчується термін його сертифікації. Якщо в цьому апараті терміново не замінити джерело іонізуючого випромінювання, через півроку сотні онкохворих залишаться без рятівної променевої терапії.

Сім мільйонів гривень на це лікарі Олександрійського онкодиспансеру шукають вже кілька років. Якщо гроші не знайдуть – відділення закриють. І доведеться їздити в Кропивницький, до якого 70 кілометрів.

«Туди 75 км і назад – це 500 грн. Це самий мінімальний розклад. І водієві треба дати стільки ж. Тисяча», – рахує майбутні витрати В'ячеслав.

При цьому, якщо прострочений елемент не замінять, апарат доведеться утилізувати. На це з бюджету витратять мінімум 2 мільйони гривень

Більше – у відео.