20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я Кіровоградщина: чи повинні породіллі купувати ліки в пологову залу

ЗДОРОВ'Я

Кіровоградщина: чи повинні породіллі купувати ліки в пологову залу

12 v pologovyy budynok 6303x

Нерідко лікарі наполягають на тому, щоб породіллі завчасно купували деякі медичні препарати.

Чи варто це робити, консультує юристка проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» Тетяна Ковальова:

«Медична допомога при пологах – це пріоритетна послуга, яка входить у програму медичних гарантій. Адже заклади охорони здоров’я отримуватимуть від Національної служби здоров'я України оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн. Загальний бюджет програми медичних гарантій на допомогу при пологах – понад 1,6 млрд грн. Для пацієнтки це означатиме вільний вибір пологового будинку, незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. А також – жодних благодійних внесків та пакетів з медикаментами. Породіллі на пологи потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та малюка на час перебування у лікарні», – коментує Тетяна Ковальова.

За словами фахівчині, у межах програми медичних гарантій безоплатними є: медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою (ведення неускладнених фізіологічних пологів, ведення ускладнених пологів, ургентний або плановий кесарів розтин); перебування в стандартній палаті; анестезія оперативних втручань за призначенням; моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби); інтенсивна терапія породіллі; стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби); метаболічний скринінг у новонароджених; вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Читайте також: