27квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я У Кропивницькому відкрили сучасне гемодіалізне відділення

ЗДОРОВ'Я

У Кропивницькому відкрили сучасне гемодіалізне відділення

2176384

Сьогодні, 14 вересня, в обласному центрі урочисто відкрили відділення амбулаторного гемодіалізу в комунальному закладі “Міська лікарня № 2 ім. Святої Анни м. Кропивницького”.

Виконати почесну місію перерізання стрічки до закладу завітали керівники міста та області, представники обласного та міського управлінь охорони здоров’я, медики, громадськість.

2173339 2

Як відомо, пункт про відкриття такого відділення значився у передвиборчій  програмі  міського голови Андрія Райковича  «Здорове місто».

Подібне було передбачено й перспективним планом заходів щодо модернізації та оптимізації галузі охорони здоров'я міста на 2016-2018 роки.

Й ось сьогодні ці плани стали реальністю.

За словами начальника управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук, перших пацієнтів у відділенні гемодіалізу приймуть уже наступного тижня. 

2173339 1Довідково: 126 кропивничан, хворих на хронічну ниркову недостатність, потребують лікування гемодіалізом, з них 64 проходять лікування в обласній лікарні, а 62 хворих перебувають на черзі на проходження детоксикації.

16.11.2016 року був підписаний Меморандум щодо реалізації Проекту по оснащенню діалізного відділення в місті Кропивницькому між Кіровоградською міською радою та ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна». 

Документ  передбачав надання інвестицій у вигляді медичного діалізного обладнання, його постачання та монтаж, гарантійне та післягарантійне сервісне обслуговування, навчання персоналу, методологічну підтримку тощо.

30.01.2017 року укладено трьохсторонній договір на виконання ремонтно-будівельних робіт з благодійною організацією ТОВ «Ренарт» та підрядною організацією ТОВ «Буд-альянс груп» на проведення капітального ремонту лікувального корпусу під відділення гемодіалізу. 

За рахунок коштів благодійника проведено ремонтно-будівельні роботи приміщення із заміною всіх інженерних комунікацій та встановленням автономного дизельного генератора на загальну суму  5 287,4 тис. грн. 

Згідно з Меморандумом подаровано на суму 11 291,3 тис. грн 11 апаратів для гемодіалізу, обладнання для фільтрування та очищення води для діалізу, крісла для забору донорської крові.

Крім того, за рахунок коштів міського бюджету проведені роботи по благоустрою прилеглої території біля гемодіалізного відділення. Загальна вартість робіт – 450,0 тис. грн.

Відділення розраховане на 10 діалізних місць, при відпрацюванні 2-х змін (повна потужність апаратів 3 – зміни). Штатна чисельність відділення становить 20,75 штатних одиниць, з них 4,75 лікарів.

Персонал попередньо пройшов навчання з надання замісної терапії на ниркову недостатність в діалізному медичному центрі «Фрезеніус» у м. Черкаси.Хворим на ниркову недостатність забезпечено комфортний доступ до процедури гемодіалізу.