02травня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я Фототерапія – один із нових ефективних методів лікування псоріазу

ЗДОРОВ'Я

Фототерапія – один із нових ефективних методів лікування псоріазу

Щорічно в Україні у жовтні відзначають День псоріазу. Щорічно в Україні у жовтні відзначають День псоріазу. 

4965Мета профілактичних заходів – звернути  увагу громадськості, державних інстанцій на проблеми хворих на цей недуг. 

На даний час псоріаз належить до найбільш часто діагностованих хронічних дерматозів. Відповідно до даних різних джерел, патологія діагностується у 3-7% населення планети. 

Чимало відомих успішних особистостей, таких як політик Вінстон Черчилль, американський підприємець Джон Рокфеллер, письменник Володимир Набоков, актриса Кемерон Діас теж хворіли псоріазом. Тому важливо пам’ятати, що з цим захворюванням можна жити і жити повноцінно.

Існує думка, що чим пізніше виникає псоріаз, тим легше він протікає. Насправді, це не так. З важкими формами псоріазу до дерматологів приходять навіть люди похилого віку. І взагалі хвороба може вперше проявитися і в п'ять, і в двадцять, і в сорок років. 

Причини виникнення псоріазу медицині не відомі, але деякі механізми вивчені. Наприклад, дерматологи вважають, що захворювання може передаватися у спадок. При наявності схильності поштовхом до розвитку псоріазу можуть бути стресові ситуації, механічні пошкодження шкіри, деякі люди хворіють після того, як перенесуть важку ангіну, ГРЗ або грип. 

В останні роки псоріаз частіше розглядають як системне захворювання, вживаючи назву «псоріатична хвороба», адже патологічний процес не обмежується шкірним покривом. Він охоплює також суглоби, печінку, нирки, але в більшості випадків першочергово все-таки страждає шкіра. На ній з'являються рожево-червоні висипання, покриті сріблясто-білими лусочками. У такій ситуації поставити діагноз нескладно – дерматолог визначає псоріаз при звичайному візуальному огляді. 

На сьогоднішній день розроблено безліч терапевтичних методик і лікарських засобів для лікування псоріазу, проте залишається деякий відсоток пацієнтів, резистентних до будь-якого виду терапії. Тому пошук нових ефективних методів лікування триває. 

Одним із них є фототерапія, дослівно – «світлолікування» . Пацієнт заходить у кабіну, обладнану лампами із заданою довжиною хвилі. Спочатку він отримує невелику дозу ультрафіолету, в наступні сеанси вона збільшується. 

Багатьом хворим таке лікування здається схожим на відвідування солярію. Однак плутати ці поняття не слід.

Фототерапія володіє місцевою імуномодулюючою і протизапальною дією, зменшує свербіж, сприяє накопиченню вітаміну D в організмі, підвищує опірність шкіри до бактерій, а також гальмує прискорений поділ клітин шкіри, який спостерігається при псоріазі. 

Основні показання до застосування фототерапії: псоріаз, вітиліго, атопічний дерматит, шкірний свербіж, червоний плоский лишай, вогнищева алопеція, багатоформна еритема, системна та вогнищева склеродермія, лімфома шкіри і ряд інших більш рідкісних захворювань. 

Для лікування псоріазу потрібно, в залежності від форми захворювання, від 12-15 до 25-30 процедур. Процедури проводяться 3-4 рази на тиждень до досягнення вираженої ремісії. Після цього, при необхідності можлива підтримуюча терапія 1 раз в тиждень. 

Як правило, початковий ефект від лікування помітний уже після 2-3 процедур, але рекомендується давати оцінку ефективності після 2 тижнів лікування. Це пов'язано з тим, що на початку курсу доза ультрафіолету нижча і далі вона поступово наростає. 

Фототерапія являється сучасним і безпечним методом лікування і має багато переваг, зокрема: неінвазивність, добра переносимість, зменшення медикаментозного навантаження, одночасна дія на всю поверхню шкіри та можливість проводити лікування в амбулаторному режимі і не відриватися від роботи чи навчання. 

Фототерапія призначається тільки після огляду спеціалістом-дерматологом, який визначає курс лікування, слідкує за його ефективністю і за необхідності, корегує його .

Володимир Синиця, 

завідуючий поліклінічним відділенням 

КЗ «Кіровоградський обласний шкірно-венерологічний диспансер» 

Отримати консультацію дерматолога можна за адресою: м. Кропивницький,  вул. Комарова,1. 

Телефон:  (0522) 37-30-89.