18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я У Кропивницькому – вже другий випадок сказу в домашнього кота

ЗДОРОВ'Я

У Кропивницькому – вже другий випадок сказу в домашнього кота

В обласному центрі підтверджено другий випадок сказу в домашнього кота.

312427Перший зафіксували минулого місяця  на Ново-Миколаївці, другий – у листопаді в мікрорайоні Лелеківка, поінформували в ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Сказ, попередили в установі, – гостре інфекційне захворювання, яке передається від хворих тварин людям шляхом покусів, пошкрябин чи ослинення. Захворювання сказом як у людини, так і тварини завжди закінчується смертю.

Найбільшу небезпеку представляють коти, собаки, лисиці, гризуни, також хворіють на сказ сільськогосподарські тварини (корови, вівці, кози, коні, кролі та інші).  Збудник хвороби – вірус знаходиться в мозковій тканині та слині хворих тварин.

Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби. У тварин відмічається дратівливість, вони безпричинно гавкають і нібито ловлять мух у повітрі, можуть забиватися в темні кути, не реагують коли їх кличуть, можуть ковтати неїстівні предмети, дуже часто тварина нібито подавилася кісткою, потім  розвивається водобоязнь.

Хворі кішки поводяться дуже агресивно, наносять глибокі рани. Хворі тварини (лисиці, куниці, пацюки) здатні  агресивно нападати на людей. Лисиці можуть забігати на подвір’я громадян, території шкіл та інших установ, не втікають, коли їх починають ловити люди.

Єдиним захистом від хвороби постраждалим від укусів тварин – є щеплення, що призначають лікарі.

Спеціалізована антирабічна допомога населенню надається цілодобово:

дітям – на травмпункті дитячої обласної лікарні, за адресою: вул. Преображенська, 79;

дорослим – у травмпункті КЗ «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги, вул.Короленка, 56.

Для захисту від сказу необхідно правильно утримувати домашніх тварин. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках.