29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Іноземці не можуть претендувати на посади у держслужбі Кіровоградщини

СУСПІЛЬСТВО

Іноземці не можуть претендувати на посади у держслужбі Кіровоградщини

32708641

Серед елементів здійснення захисту внутрішнього ринку праці в області відзначають особливості застосування роботодавцями іноземної робочої сили. 

Особливу увагу варто звернути на заборону призначення іноземців на певні посади, каже  провідний юрисконсульт Кіровоградського обласного центру зайнятості Світлана Ткаченко. 

Така заборона передбачає, що іноземці та особи без громадянства не можуть призначатися на певні посади або займатися окремими видами трудової діяльності – у разі, коли відповідно до законодавства призначення на відповідну посаду або провадження відповідного виду діяльності пов'язане з належністю до громадянства України. 

Такі заборони містяться в низці законів України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Зокрема, такі заборони містяться в:

• Законі України від 10.12.2015 № 889-VIII «Про державну службу» – право на державну службу мають громадяни України;

• Законі України від 02.06.2016 № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» – помічником судді може бути громадянин України;

• Положенні про воєнізовану охорону об’єктів Збройних Сил України, затвердженому наказом Міністерства оборони України від 25.10.2016 № 560, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.11.2016 № 1490/29620 – на посади працівників підрозділів воєнізованої охорони Збройних Сил України не може бути призначено особу, яка не є громадянином України.