25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Мешканців Кіровоградщини закликають бути пильними, аби не сталося непоправне

СУСПІЛЬСТВО

Мешканців Кіровоградщини закликають бути пильними, аби не сталося непоправне

05 2При зниженні температури повітря зростають режими роботи газовикористовуючого обладнання. Поруч з цим різко збільшується ймовірність отруєнь чадним газом.

Основна причина утворення чадного газу – це неповне згорання природнього газу. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ.

Крім того, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, а через це небезпечні продукти горіння не виводяться назовні і накопичуються у приміщенні.

Важливо знати! 

Розпізнати чадний газ практично неможливо, бо він без запаху, смаку і кольору, але є симптоми, які людина обов’язково повинна зауважити, якщо чадний газ почав збиратися в приміщенні. Насамперед це головний біль, слабкість, запаморочення, нудота, порушення дихання, судоми, втрата свідомості.

Природний газ, як правило, при витіках викликає вибухи, хлопки, пожежі. Чадний газ є набагато небезпечнішим, бо навіть при  дуже низькій його концентрації у приміщенні, у дуже короткий час у людини виникає таке знесилення, що людина навіть помітивши небезпеку, вже неспроможна врятуватись. На жаль, вона засинає і помирає.

Перша допомога!

При отруєнні чадним газом необхідно вивести або винести постраждалого на свіже повітря та терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Як же запобігти отруєнню чадним газом?

Конфорки і духовки призначені тільки для приготування чи підігріву їжі! У жодному разі не можна їх використовувати конфорки для обігріву приміщення! Перед опалювальним сезоном треба всім ретельно перевірити тягу в димоходах! Якщо її немає, необхідно звернутися до спеціалістів, які займаються прочищенням димохідних та вентиляційних каналів.

Нагадаємо, що напередодні новорічних свят від отруєння чадним газом в Кропивницькому загину ціла родина. Тож будьте пильними!

www.labcentr.kr.ua.