20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Через зміну меж агрокліматичних зон весна на Кіровоградщині перетворюється на короткотривалу пору року

СУСПІЛЬСТВО

Через зміну меж агрокліматичних зон весна на Кіровоградщині перетворюється на короткотривалу пору року

Кіровоградська область за кліматом стала нагадувати Херсонщину тридцятирічної минувшини, а Херсонщина перетворилась на унікальні сухі субтропіки.

Про стійкі зміни у кліматі повідомляє landlord.ua.

07 6

Попердня карта

За даними синоптиків, Україна складається з трьох агрокліматичних зон: Степ, Лісостеп, Полісся. Така класифікація була проведена за співвідношенням кількості опадів до кількості накопиченого тепла. Нині ж, зі зміною середньорічної температури і кількості накопиченого тепла, межа агрокліматичних зон змістилася на  200 кілометрів.

07 7

 

Карта сьогодення

Раніше Кіровоградщина була районована, як Північний степ із посушливим кліматом та спекотним літом. Зараз її можна віднести до Південного степу (дуже посушлива, спекотна) - зони, до якої раніше належали Херсон, Запоріжжя й Одеса.

Через ці зміни в кліматі, весна у регіоні перетворюється на дуже короткотривалу і малопомітну пору року, а літо характеризується сильною спекою, за якої температура перевищує 30-35 градусів за Цельсієм. 

Також почастішали на території області такі стихійні явища, як буревії та сильні дощі.