25квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У Кропивницькому триває діалог між невдоволеними новими розцінками землевласниками та владою

СУСПІЛЬСТВО

У Кропивницькому триває діалог між невдоволеними новими розцінками землевласниками та владою

Нормативна грошова оцінка землі у Кропивницькому – тема, що викликала великий суспільний резонанс, стала предметом детального обговорення на прес-конференції  у міській раді вчора, 19 березня.

20 1

Головними спікерами на зустрічі з журналістами стали заступник міського голови Олександр Мосін і Павло Домків - заступник директора підприємства, яке виконувало нормативно-грошову оцінку кропивницьких земель - командитного товариства «Науково-впроваджувальна фірма «Нові технології».

Понад два тижні  триває активний діалог міської влади і підприємців Кропивницького, аби  вся діяльність у сфері землевпорядкування на території міста проходила публічно і прозоро для громади, а нарахування і справляння плати за землю здійснювалося справедливо.

Для багатьох власників земельних ділянок виявилися несподіванкою отримані у Держземкадастрі витяги з нормативно-грошової оцінки, за якими податок на землю чи орендна плата зросли у два і більше разів. 

Причиною такого підвищення стала низка причин, але найсуттєвішою виявилося застосування максимального коефіцієнту функціонального призначення землі Кф=3 для тих підприємців, які належним чином не оформили власну землевпорядну документацію і не зареєстрували її в Держземкадастрі.

Представники бізнесу звернули увагу міської влади і підприємства – розробника нормативно-грошової оцінки землі на випадки помилкового застосування ряду коефіцієнтів, що враховують санітарно-гігієнічні та інженерно-інфраструктурні фактори.

За інформацією Павла Домків, КТ «Нові технології» має значний досвід у проведенні землевпорядних, землеоціночних і геодезичних робіт. Складаючи нормативно-грошову оцінку землі у Кропивницькому, спеціалісти проаналізували інформацію і статистичні дані, отримані від комунальних підприємств міста, Держспоживстандарту, Держгеокадастру, міської ради, які і лягли в основу визначення зон, обрахування їх базової вартості, складання плану зонування і врахування коефіцієнтів.

У ході прес-конференції Олександр Мосін спростував також прогнози прихильників повернення до старої нормативно-грошової оцінки щодо надзвичайно великого фінансового навантаження, яке ляже на плечі власників житлових домоволодінь та гаражів у гаражних кооперативах.

«Керівники гаражних кооперативів прийшли на засідання постійної депутатської комісії  надзвичайно схвильованими і у достатньо панічному настрої. З витягів, які вони отримали у Держземкадастрі, виходило, що плата за землю  кооперативів виросла суттєво. Але коли ми разом, включно з розробником проекту, сіли у мене в кабінеті з калькулятором і обрахували реальну плату конкретного кооперативу з урахуванням наведення ладу у його землевпорядній документації та визначення меж своїх земельних ділянок, то з’ясувалося, що на місяць необхідно буде сплачувати 460 гривень. Люди зрозуміли, що їм необхідно терміново зробити і покинули міську раду зовсім у іншому настрої. Для приватних домоволодінь, площею, наприклад, 10 соток, плата за рік складе близько 130 гривень. Але ж у Кропивницькому більшість дворів мають площу близько 7-5 соток», - поінформував посадовець.

Таким чином, міська влада Кропивницького демонструє повну прозорість у сфері землевпорядкування і готова надати максимальну допомогу усім підприємцям міста., які розділяють такі засади ведення господарської діяльності.

 

http://www.kr-rada.gov.ua