24квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Як кропивницький філокартист унаочнює краєзнавчу літературу про регіон (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Як кропивницький філокартист унаочнює краєзнавчу літературу про регіон (ФОТО)

2019 06 20 14 00 38 472

Колекціонер старожитностей і філокартист Юрій Тютюшкін, котрий зібрав чи не найповнішу колекцію поштових листівок з історії міста Єлисаветграда-Кропивницького, портретів його уродженців, пам’яток архітектури тощо, не ховає своїх експонатів від людей.

В одному з «Історичних календарів Кіровоградщини» Володимир Босько звернув увагу на те, що а дає їм нове життя, розповідаючи про них у засобах масової інформації, передаючи до музеїв, влаштовуючи десятки виставок…

- А ще ж, пане Юрію, поштові листівки та фотознімки з Вашої колекції прикрашають книги?

- Так. Матеріали, зібрані мною, вміщено більш ніж до п’ятдесяти видань. Особливо приємно бачити, коли автори використовують їх на обкладинках книг. Як ось «Старі стіни: Єлисаветградська громадська жіноча гімназія 1860-1920» незабутнього Сергія Шевченка або «Невідомі війни (церква та держава на Кіровоградщині в 20-60-х роках ХХ століття)» знаного архівіста Івана Петренка.

2019 06 20 14 02 06 821

- А де із зібраного Вами вміщено найбільше?

- Певно, що в книзі «Наш маленький Париж. Елисаветград в старой открытке», виданій у 2004 році відомим колекціонером Віктором Петраковим. У ній мало не на кожній сторінці є зображення якихось цікавинок із мого зібрання старожитностей.

- Чи не завдяки цій творчій співдружності майже на кожній книзі, які зараз перед нами, дарчі автографи авторів?

- Вони мені дякують, бо унаочнив і навіть оживив їх наукові, науково-популярні та краєзнавчі тексти. А я - їм, оскільки збиране мною протягом багатьох років, приносить радість не тільки мені, як колекціонеру, але й задоволення читачам, серед яких – молодь, школярі й студенти.

- За тими п’ятьма десятками книг ціле сузір’я відомих дослідників?

- Так. Ось автограф історика-науковця Сергія Шевченка, а тут – згадуваного Віктора Петракова, краєзнавців Володимира Боська, Володимира Поліщука, Івана Петренка, Олександра Чуднова, Миколи Цуканова, Олександра Жосана та інших.

IMG 20190620 095420

- У Вікіпедії можна знайти інформацію про те, що у 2016 році Вам було присуджено обласну краєзнавчу премію імені Володимира Ястребова саме в номінації «популяризація історико-культурної та природничої спадщини краю, розвиток музейної справи». Тож закономірне питання, а в яких ще книгах будуть вміщені світлини Ваших скарбів?

- Таких наразі чотири. Але доки вони не з’явилися на світ.., словом, не хотілося б наврочити… Скоро самі побачите! 

Федір Шепель,

фото автора