23квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кропивницький науковець Сергій Парсамов інформує про місцеву промисловість краю (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Кропивницький науковець Сергій Парсамов інформує про місцеву промисловість краю (ФОТО)

На початку червня країна відзначила День працівників місцевої промисловості України. Звичайне, здавалося б, професійне свято, що з’явилося після президентського указу 2002 року.

06parsamovЦього року у видавництві «КОД» світ побачило наукове видання в двох книгах доктора історичних наук, професора Сергія Парсамова «Местная промышленность в 50-е - 80-е годы». Зауважимо, що в монографії науковець вперше на широкому документальному матеріалі розглядає розвиток металообробного напрямку місцевої промисловості частини колишнього СРСР.

В Україні як галузь місцева промисловість була офіційно створена в 1934 році. Протягом свого існування вона зазнала ряд організаційних перетворень.

"Систематично історією місцевої промисловості не займався ніхто. Знайти й відслідкувати історію якоїсь промислової артілі протягом цілого ряду десятиліть, усі її зміни й трансформації – для дослідника це цікава знахідка. Малі розміри таких підприємств, незначна кількість тих, хто працював там, нерідко майже повна відсутність інформації – роблять їх історію унікальною й важкодоступною  в порівнянні з крупними підприємствами", – пише Сергій Парсамов.

У другій книзі «Местная промышленность в 50-е - 80-е годы» розповідається зокрема про комплекс підприємств металообробної промисловості міста на Інгулі. Йдеться про Кіровоградський ливарно-механічний завод «Більшовик» (згадайте чавунні м’ясорубки!), заводи «Червоний Жовтень» (металічні ліжка та розкладачки), імені С.М.Кірова (його ще називали Обозний завод) та «Металіст» (металічні бочки, цвяхи тощо).

2019 06 23 16 19 43 251

Автор звертає увагу читачів на те, що книга не є краєзнавчою. Вона носить характер загального огляду галузі.

"Такий підхід ми застосували стосовно металообробних підприємств Кіровограда. Але оскільки спеціальних досліджень на цю тему досі не було, то й наша спроба звернутися до найважливіших архівних матеріалів, вочевидь, є першою в цьому напрямку. Слід визнати й те, що індустріальна історія далека від класичної тематики й традиційних підходів краєзнавства", – підкреслює пан Сергій.

2019 06 23 16 20 16 176

Довідково: Як повідомляють засоби масової інформації, працівники місцевої промисловості всієї України – люди з золотими руками і творчою працею. З дерева та глини, з кістки та вовни, з льону та заліза на сьогодні їх 50-тисячний колектив на 250 невеликих промислових підприємствах виробляє широкий асортимент продукції, який налічує понад 15 тисяч найменувань: від сувенірів до музичних інструментів, від посуду до будівельних матеріалів. Місцева промисловість замислювалася для створення продукції для місцевого споживання. Але з появою Інтернету, можемо купувати вподобані нами товари з будь-якого регіону.

Федір Шепель,

фото автора та з інтернету