23квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Основний закон України. Історія і сучасність: в обласному краєзнавчому музеї діє тематична експозиція (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Основний закон України. Історія і сучасність: в обласному краєзнавчому музеї діє тематична експозиція (ФОТО)

06 4567

У приміщенні Кіровоградського обласного краєзнавчого музею презентували виставку «Основний закон України. Історія і сучасність».

04 86

Захід провели з нагоди 23-річчя прийняття Конституції України.

Виставка має на меті розповісти про щлях України до демократії і свободи, показати, як головні гуманістичні цінності відобразилися в Основному Законі держави.  

Директорка Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Наталя Агапєєва акцентувала увагу запрошених на важливості закріплення прав людини на законодавчому рівні.

У ході екскурсії виставкою старший науковий співробітник відділу історії Анатолій Маршанін ознайомив присутніх із найбільш знаковими матеріалами і відповів на запитання.

Виставка експонуватиметься у відділі історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею до 1 липня.

02 32197

Довідково: 28 червня 1996 року депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію України. Це сталося на п’ятий рік проголошення Незалежності.Та подія стала важливим кроком для забезпечення прав людини і громадянина і визначила правові основи незалежної України.

Демократичні традиції в Україні мають тисячолітню історію, вони збереглися часи окупацій і реформацій. Неоціненний досвід Русі, Великого князівства Литовського, Гетьманщини, УНР проріс у новітній час в Основний Закон, у Конституцію України.

Конституція є фундаментом, на якому всі демократичні країни побудували свій соціальний і економічний добробут. Україна, здобувши свою Конституцію більш ніж двадцять років тому, рішуче порвала із тоталітарним минулим і увійшла до вільної сім»ї європейських народів.