24квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО На 140 гектарах землі навколо Кропивницького виявлені добрива невідомого походження

СУСПІЛЬСТВО

На 140 гектарах землі навколо Кропивницького виявлені добрива невідомого походження

19 7Міський голова Андрій Райкович сьогодні, 19 липня, скликав термінову нараду з приводу ситуації, що склалася навколо неприємного запаху в Кропивницькому.

Як вже повідомляли в ЗПУ, вранці спеціалізована інспекція міста, нарешті, встановила причину смороду, які від якого майже тиждень потерпали мешканці обласного центру.

У засіданні також взяли участь секретар міської ради Андрій Табалов, заступники міського голови Олександр Мосін та Олександр Вергун, а також спеціалісти підрозділів, які мають безпосереднє відношення до контролю за санітарним та екологічним станом у місті.

«Треба негайно розібратися у ситуації, зробити необхідні проби й аналізи, аби встановити безпечність цієї субстанції. Також терміново з’ясувати звідки привезений цей куриний послід і що до його складу входить. Адже яка це має бути птахофабрика, аби мати таку кількість відходів. І чому добриво у вигляді рідини», – зазначив очільник міста.

Керівник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Сергій Коваленко поінформував присутніх про результати перевірки на теперішній час. За його словами, причиною запаху є куриний послід, який фермерами області розкиданий на території 140 гектарів поблизу селища Вільного Кропивницького району.

Посадовець отримав завдання від керівництва міста у найстисліші терміни разом із санітарною та ветеринарною службами, а також Держпродспоживспілкою Кіровоградської області провести всі необхідні дії, аби встановити господарство, звідки завезли добрива, їхню безпечність для оточення та негайного припинення дій, які завдають шкоди кропивничанам.

«Я не дозволю, щоб у місті стояв сморід, а стурбовані люди шукали відповідь і не чули її. Тоді нам, чиновникам, тут не місце. І це вже не жарти. Такі речі повинні мати класифікацію. Прошу всіх долучитися і інформувати мене особисто про ліквідацію такого надзвичайного випадку, а  потім про наслідки розслідування доповісти. Ми маємо поінформувати громаду про те, що ж все ж таки сталося», – наголосив Андрій Райкович.

Міський голова дав доручення направити листа за його особистим підписом до керівництва обласної державної адміністрації, аби вони також посприяли вирішенню цієї проблеми.

Читайте також: Який «сюрприз» чекав на спецінспекцію Кропивницького поблизу міста