20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Міський голова Кропивницького: Депутати не залишаться осторонь і підтримають медиків міста

СУСПІЛЬСТВО

Міський голова Кропивницького: Депутати не залишаться осторонь і підтримають медиків міста

DSC 0254Уже найближчим часом у Кропивницькому може гостро  постати питання: хто надаватиме допомогу недужим у медичних закладах міста.

На цьому наголосила головa облaсної профспілки прaцівників охорони здоров’я  Лариса Козлова сьогодні, 20 серпня, перед депутатами міської ради.

«Резерв коштів у держбюджеті – значно менший від потреби, це свідчить про те, що немає можливості надати допомогу регіонам. Наші листи до центральних органів влади поки що не дали результатів. Тож, звертаюся до місцевих обранців: ви остання наша надія», – зауважила пані Лариса.

Голову медичної профспілки області підтримав депутaт міськрaди Олексaндр Aртюх.

«Вторинна ланка – це стаціонари. Страждає нині саме вона, ситуація складна. Ми, наприклад, спільними зусиллями запустили відреставроване дитяче інфекційне відділення, туди приємно зайти. Діти там лікуються та одужують у достойних умовах. Але багато працівників пишуть заяви на розрахунок. Нещодавно молода фахова перспективна завідувачка відділенням написала заяву на звільнення. Чому? Бо зарплати та умови праці потребують поліпшення. Скоро працювати і в гарних умовах буде нікому. З цієї ситуації треба виходити негайно», – зазначив депутат Артюх.

21131 1200x800 2З тим, що галузь переживає важкі часи, погодилася і начальниця управління охорони здоров’я міскьої ради Кропивницького  Оксана Макарук.

«Експерименти останніх двох років, що тривають у галузі, мають не лише позитивні результати. Перший етап медреформи ми успішно втілили в життя. Працюємо над другим етапом. Але держава не виконує своїх зобовязань. Фінансування неадекватне. При цьому ми мусимо зберігати мережу. Дефіцит щомісячного фонду оплати праці – близько 4 мільйонів», – наголосила головна лікарка обласного центру.

І додала, що на покриття дефіциту з міського бюджету вже виділили 22 мільйона гривень. Але всі ці кошти йдуть виключно на зарплату.

«Ситуація із зарплатню та виконанням державою фінансових зобов'язань є такими, якими є. Проте депкорпус не залишається осторонь і весь час підтримує медиків міста», – підсумував міський голова Андрій Райкович.

Він додав, що на найближчій сесії, яка призначена на 22 серпня, місцеві обранці проголосують за виділення коштів для медицини міста.