19квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кіровоградщина пам’ятає: п’яті роковини з дня загибелі спецпризначенців під час бою в Донецькому аеропорту

СУСПІЛЬСТВО

Кіровоградщина пам’ятає: п’яті роковини з дня загибелі спецпризначенців під час бою в Донецькому аеропорту

3 жовтня 2014 року оборонці Донецького аеропорту втратили п’ятьох бійців. Для командира взводу капітана Івана Литвинова, старшого солдата Вадима Шешені, старшого солдата Олександра Хруля цей бій став останнім. В тому ж бою загинули їх побратими з ДУК «Правий сектор» Сергій Антрєєв (Каспер) і Святослав Горбенко (Скельд).

19 10 31

Про обставини цього бою в одному з інтерв’ю розповів командуючий обороною Донецького аеропорту з позивним Редут, йдеться на сайті 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго.

«У старому терміналі зі мною залишилися бійці «Правого сектора», озброєні тим, що добули в бою. І група «Патріота», чудового десантника 79 -ї бригади, який незабаром загинув, Жені Півня. Незважаючи на потужний штурм, ніхто не запанікував, навіть кроку назад не зробив. Всі залишалися на своїх місцях навіть в задимлених приміщеннях – росіяни кинули в будівлю димові шашки і гранати. Частина терміналу загорілася, а на першому поверсі троє бійців з роти охорони залишилися на своїх позиціях. Вони виявилися в епіцентрі задимленості. Але вели бій, поки не задихнулися чадним газом…», – згадує військовий.

Минулого року, а саме 24 серпня відразу після закінчення урочистих заходів з нагоди Дня Незалежності України та 100-річчя відродження української державності, група військовослужбовців 3-го ОП СпП ім. князя Святослава Хороброго разом з бойовим прапором відправились на могилу Святослава Горбенка. Там вони розгорнули прапор, а лідер гурту «Широкий лан» Святослав Бойко виконав пісню «13-й воїн», присвячену Скельду.

Цього року, в п’яті роковини з дня загибелі п’яти бійців, три групи роти охорони 3-го ОП СпП ім. князя Святослава Хороброго відправились до Харківської, Херсонської та Кіровоградської областей. Там вони відвідали родини полеглих бійців, вшанували пам’ять побратимів на їх могилах.

Довідково:

19 10 26Іван Олександрович Литвинов – капітан ЗСУ, командир взводу охорони військової частини В-2336 (3-й окремий полк спеціального призначення ім. князя Святослава Хороброго). Народився 7 березня 1975 у Краматорську, Донецької області. Його опізнали за результатами експертизи ДНК. Прощання відбулось 11 вересня 2015 року у Кропивницькому. Похований у смт. Пісочин(Харківська область). У нього залишилися дружина, 12-річний син та 15-річна донька.

Указом Президента України № 291/2016 від 4 липня 2016 року «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

19 10 27Олександр Григорович Хруль – старший солдат, стрілець 3-го ОП СпП ім. князя Святослава Хороброго, народився 30 серпня 1992 року в селі Ганнівка Петрівського району Кіровоградської області. Закінчив Ганнівську ЗОШ. Мобілізований у вересні 2014-го до 3 оп СПП. 22 жовтня 2014 року похований в Ганнівці. Без сина лишилась мама.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений орденом «За мужність» III ступеня та нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

19 10 28Вадим Валерійович Шешеня – старший солдат, стрілець 3-го ОП СпП ім. князя Святослава Хороброго. Народився 10 березня 1984 року, м. Надим, Тюменська область, РРФСР.

У 2002 році закінчивши 11 класів Маринської школи, Кропивницького району. Строкову службу проходив у Херсоні (в/ч 3056 МВС України). Працював в ДСНС. Після мобілізації в 2014 році потрапив на службу до в/ч ППО в м. Херсоні. На початку вересня 2014 р. добровільно перевівся в бойову частину – 3-й ОП СпП ім. князя Святослава Хороброго.

3 жовтня 2014-го загинув при виконанні бойового завдання з оборони аеропорту Донецька. Вадима, важкопораненого, витягнув з-під обстрілу побратим, проте врятувати йому життя не вдалося. Вдома залишилися дружина Тетяна, 4-річна донька та новонароджений син. Похований у селі Маринське, Горностаївського району Херсонської області, де проживав з родиною.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (9.4.2015, посмертно),нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

10 10 29Сергій Володимирович Андрєєв – боєць Добровольчого Українського Корпусу «Правий Сектор», псевдо «Каспер». Народився 5 листопада 1983 року.

Загинув під час оборони аеропорту Донецька в бою біля старого терміналу. Сергій витягнув з-під обстрілу пораненого товариша «Фрола», врятувавши йому життя, а за дві години помер від осколкового поранення. Без Сергія лишились троє дітей.

Похований в місті Дніпропетровськ на Краснопільському кладовищі.

19 10 30Святослав Сергійович Горбенко – український військовик, доброволець, вояк Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» з позивним «Скельд». Народився 26 грудня 1994 у Полтаві.

По закінченню Полтавського ліцею мав лише 15 років. Вищу освіту здобував у у Харківському національному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди на філологічному факультеті (японська, англійська мови). Вільно володів англійською, розмовляв французькою, осягав японську і читав польською.

Водночас, на заочному відділенні — на історичному факультеті Харківського національного університету імені Василя Каразіна. На третьому році навчання хлопець вступив на військову кафедру при Харківському інституті танкових військ. Влітку 2014 року склав іспити на військовій кафедрі й отримав подання на звання молодшого лейтенанта.

З кінця вересня перебував у донецькому аеропорту разом з побратимами Добровольчого українського корпусу «Правого сектору».

Похований на Берковецькому цвинтарі у Києві.

Фото: https://www.bbc.com