19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Електоронна демократія: що заважає кропивничанам належним чином здійснювати процес волевиявлення

СУСПІЛЬСТВО

Електоронна демократія: що заважає кропивничанам належним чином здійснювати процес волевиявлення

Заступник міського голови Кропивницького Андрій Паливода запропонував розглянути можливість переходу на онлайн систему “Громадський проєкт” для здійснення всіх етапів конкурсу “Громадський бюджет” в електронному режимі.

11 2

Про це він повідомив вчора, 10 жовтня, під час засідання координаційної під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова.

«У цьому році виникала низка питань та проблем, пов'язаних із голосуванням в електронній системі. На даний час ми користуємося безкоштовною вебплатформою «Єдина платформа місцевої електронної демократії», яка містить декілька інструментів електронної демократії. Тобто, дана веб-платформа забезпечує функціонування 4 сервісів, що, напевно, не дає можливості на належному рівні забезпечувати процес голосування за проекти громадського бюджету без будь-яких технічних збоїв. Тому, є пропозиція розглянути можливість переходу на іншу вебплатформу», – поінформував Андрій Паливода.

Він презентував членам координаційної ради систему «Громадський проєкт», яка спеціалізується лише на забезпеченні всіх етапів конкурсів громадського бюджету. Розробник системи SocialBoost - технологічна громадська організація, що розвиває ІТ-проекти із соціальним впливом, інструменти електронної демократії, електронного урядування та відкритих даних. Відомі проекти SocialBoost – пілотна версія data.gov.ua, мапа руйнувань на Донбасі ReDonbass та інші.

Серед переваг системи для автора посадовець назвав:
• швидке подання проекту та своєчасне отримання оновлень;
• інструкції та підказки щодо найбільш ефективної подачі і промоції власного проекту;
• впевненість у прозорості процесу голосування і реалізації;
• різні методи реєстрації (банк –ID, цифровий підпис, скан-копія паспорта).

Серед переваг для голосуючого:
• зручність процесу навігації, пошуку, фільтрації і перегляду проектів;
• повна інформація про проекти, включаючи фото, схеми і висновки комісії;
• зручне голосування у декілька кліків.

«Система не вимагає установки, власних серверів чи хостингу, має гнучкі налаштування параметрів сесії, автоматизує підсумки, проста ідентифікація авторів та голосуючих, містить базу даних всіх проектів та результатів за всі роки реалізації бюджету участі. Дана програма платна, вартість підключення та обслуговування визначається виходячи з кількості населення міста. Вивчивши це питання з'ясовано, що для нашого міста вартість підключення становитиме 27000 гривень, а обслуговування – 33000 гривень на рік. Кожного наступного року, відповідно до договору, оплата здійснюється лише за обслуговування»,поінформував заступник міського голови.

Члени координаційної ради одноголосно підтримали можливість переходу на онлайн систему “Громадський проєкт”.

http://www.kr-rada.gov.ua

Читайте також: У Кропивницькому визначили народні проєкти-переможці: ще три – чекатимуть на рішення депутатів