20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кіровогращина: адвокатка центру з надання БВПД допомогла стянути аліменти з іноземця

СУСПІЛЬСТВО

Кіровогращина: адвокатка центру з надання БВПД допомогла стянути аліменти з іноземця

7193 34До Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась жінка з проханням надати їй правову допомогу у стягненні аліментів з її цивільного чоловіка, громадянина іншої держави.

Консультувала адвокатка Оксана Задорожнюк. Вивчивши матеріали справи, вона встановила, що клієнтка у 2014 році виїхала працювати до Польщі, де познайомилась з місцевим жителем та почала проживати з ним у цивільному шлюбі. Через деякий час клієнтка вимушена була повернутись з Польщі на Україну. Після повернення додому, з’ясувалось, що вона вагітна. У 2015 році у неї народився син. Батько дитини провів дослідження на підтвердження свого батьківства у одному з Інститутів судової генетики Польщі. ДНК-тест підтвердив його батьківство. Але, незважаючи на беззаперечні докази його батьківства, чоловік не бажав офіційно визнавати дитину своїм сином і категорично відмовився від внесення відомостей про нього як батька дитини до актового запису про народження дитини та сплати аліментів.

Оксана Задорожнюк пояснила клієнтці, що «при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові дитини записується за її вказівкою. А батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані, відповідно до Цивільного процесуального кодексу України».

Також адвокатка пояснила, що відповідно ст. 180, 198, 199 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. За відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутись до суду з відповідним позовом.

Керуючись Договором між Україною і Польщею про правовому допомогу та правової відносини у цивільних і кримінальних справах, Оксана Задорожнюк склала позовну заяву про встановлення батьківства, внесення змін до актового запису про народження дитини та стягнення аліментів з батька дитини.

Взявши до уваги всі обставини справи та наявні докази, Голованівський районний суд Кіровоградської області заяву задовольнив повністю та зобов’язав громадянина Польщі сплачувати на утримання свого сина аліменти в розмірі ¼ частини з усіх видів його заробітку (доходу) до досягнення ним повноліття.

Довідково: до Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: смт Голованівськ,  вул. Ціолковського, 1, тел. (05252) 2-25-83, 068 834 77 45.