29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Чим можуть бути небезпечні лебеді, які оселилися у Кропивницькому (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Чим можуть бути небезпечні лебеді, які оселилися у Кропивницькому (ФОТО)

2 19307

Як інформував ЗПУ, близько сотні лебедів пpилетіли до Кpопивницького кілька тижнів тому й облюбували для гніздування pічку Інгул.

Оглянути пернатих вирушили лікарі Кропивницької міської та районної державних лікарень ветеринарної медицини та фахівці Кіровоградської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, інформує відомча пресслужба.

Як з’ясувалося під час огляду місць гніздування, у лебедів вже встиг вилупитися виводок пташенят. Тож тепер на Інгулі можна спостерігати не лише дорослих особин, а й маленьких пернатих.

Багато містян переймаються долею птахів, приходять до річки та підгодовують їх. Водночас фахівці ветеринарної медицини зазначають, що лебеді є дикими перелітними птахами і радять жителям прилеглих домівок, що мають домашнє господарство, тимчасово обмежити вигул домашньої птиці, аби уникнути контакту з дикими перелітними птахами, не допускати вигулу домашньої птиці на гуртових пасовищах, річці тощо, а при змінах у поведінці домашньої птиці чи підозрі на захворювання - негайно звертатися до спеціаліста ветеринарної медицини.

3 91371

Необхідність вжиття таких заходів безпеки пов’язана з тим, що дикі перелітні птахи можуть бути інфіковані грипом птиці та поширювати це захворювання. Оскільки Україна розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, ризик занесення збуднику грипу птиці дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

У січні 2017 року пташиний грип підтвeрдився у загиблих лeбeдів у Чернівецькій області, а вже в січні поточного року випадок пташиного грипу зареєстрували на Вінничині. Грип птиці фіксують також на території сусідніх країн: Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини.

За лебедями наглядатимуть і надалі, адже можливість захворювання не виключена на території, де є міграційні шляхи дикої перелітної птиці та можливість контакту її з домашньою птицею. До захворювання, яке не лікується, сприйнятливі усі види птиці.

            Читайте також: Чарівна весна на Інгулі: вперше до Кропивницького прилетіли кілька десятків лебедів