23квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО По сусідству з Кропивницьким пройшов масштабний книжковий фестиваль (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

По сусідству з Кропивницьким пройшов масштабний книжковий фестиваль (ФОТО)

photo 2021 10 04 09 02 27

У перші три дні жовтня у Черкасах відбувався четвертий книжковий фестиваль.

photo 2021 10 04 09 01 38

Як і на попередній, потрапити туди пощастило завдяки своїм маленьким онученятам. Та й як не піти, якщо напередодні події під час прогулянки містом їм із мамою зустрівся відомий казкар Сашко Лірник. Він охоче погомонів зі своїми прихильниками й охоче погодився сфотографуватися з ними. А вже потім у Черкаській обласній філармонії, де, власне, переважно й проходило свято книги пройшла ще одна неминуча фотосесія.

photo 2021 10 04 09 02 41

Боюся помилитися, що кропивничани-книгодавці, журналісти, письменники чи ті, хто себе ними вважає, – зовсім проігнорували фестиваль у сусідів. Оскільки, як сказано в програмі фесту, там одною з перших для підлітків презентувала фентезі  «Крук та Чорний Метелик» Ольга Мігель із міста на Інгулі. Втім, організатори чомусь не вказали звідки письменниця, подавши лише назву харківського видавництва.

photo 2021 10 04 09 01 59

Та не будемо відволікатися. З онучками не без цікавості переходили від однієї барвистої локації до іншої. Тим паче, що серед шістдесяти видавництв і доброї сотні письменників та оформлювачів книжок, виявилося чимало таких, хто саме для дітей і створює друковані видання. 

Відвідувачів приваблювали й новинки книговидавничої справи. Наприклад, книжка Антона Хуснутдінова «з елементами доповненої реальності» під назвою «Нокс. Шлях у невідоме». Говорять, що її можна назвати «живою». Адже, піднісши смартфон або планшет, буквально проникаєш в картину і можеш спостерігати за сюжетною лінією та відчувати емоції головного героя.

photo 2021 10 04 09 02 12Важливо, що дорослі, на час доволі тривалих і зацікавлених мандрів виставкою, мали нагоду дозволити маленькій Алісі не без користі провести час у «Просторі особистого розвитку від дитячого розвитку Монтессорі».

Відомий письменник і журналіст Андрій Кокотюха пожартував, що пише переважно для дорослих, але фотографуватися з ним чомусь полюбляють саме діти. До речі, крім цього літератора серед книжок і людей на фестивалі, що цьогоріч проходив під гаслом  «Можна все навпаки», побачив чимало відомих творчих особистостей, котрі не раз бували в Кропивницькому. Наприклад, учасника подій на сході України автора щемкого «Цуцика»  Віталія Запеку, мандрованого  Макса Кідрука, скандального Антіна Мухарського (Ореста Лютого) та інших лідерів думок та непересічних особистостей, які пишуть найновіші й найактуальніші твори сучасної української літератури. 

Хоч організатори й обмежили вік відвідувачів, – «від 6 до 99 років», –  у «порушення» цього, минулої суботи ми примудрилися побувати на яскравому святі книги з Емілечкою, котрій того дня  виповнилося тільки чотири місяці, та її сестричкою Алісою, якій три з половиною рочки.

photo 2021 10 04 09 02 56

Звісно,частину подій транслювали онлайн. Люди, які хотіли послухати й побачити спікерів фестивалю, могли увімкнутися з будь-якого гаджета у будь-якому куточку України та світу. Що ж, можливо, більшість кропивничан саме так, сидячи на диванах, і «відвідали» книжковий фестиваль у Черкасах? Про смаки не сперечаються…

Варто додати, що проєкт заходу реалізувався в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та державного агентства розвитку туризму України.

photo 2021 10 04 09 01 12

photo 2021 10 04 09 01 51

Федір Шепель,

фото автора