29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У громаді на Кіровоградщині прийняли програму фінансування тероборони та заходів нацспротиву

СУСПІЛЬСТВО

У громаді на Кіровоградщині прийняли програму фінансування тероборони та заходів нацспротиву

1tro
Програму заходів національного спротиву Знам’янської міської територіальної громади на 2022 рік затвердили депутати міської ради на черговій сесії, яка відбулася 20 квітня.

Цим документом забезпечується виконання заходів підготовки території громади до оборони та життєдіяльності в особливий період, відповідно до законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про основи національного спротиву», «Про забезпечення прав і свобод внутрішнього переміщених осіб».

Як розповіла Лепетко Олена, начальниця фінансового управління Знам'янської міської ради, під час розробки місцевої програми та необхідних для її реалізації документів виникало багато питань щодо актуальної законодавчої бази.

"Нам не доводилося стикатися з питаннями фінансування тероборони, організовувати харчування переселенців, фінансувати інші видатки, пов'язані з війною. Можливість отримати експертні консультації та роз'яснення суттєво полегшувала роботу фахівців нашої ради, оскільки в зв'язку із військовими діями набули чинності закони та постанови, з якими раніше не мали справу. Все нове, часто доводиться читати між рядків. Експерти U-LEAD надали нам систематизовану та добре структуровану інформацію, алгоритми дій фінансового органу в надзвичайних умовах", – розповіла Олена Лепетко. І додала, що в разі виникнення сумнівів разом із експертами знаходили найбільш ефективне та раціональне рішення.

За словами керівниці фінансового органу гроші з місцевого бюджету на виконання заходів програми виділяються поетапно, рішення приймаються на сесіях.

"З місцевого бюджету буде профінансовано створення продовольчого і матеріального резервів громади, придбання необхідних речей для сил опору та добровольчих формувань, забезпечення функціонування критичної інфраструктури, облаштування блок-постів, захисних споруд тощо. Також передбачені видатки на перевезення бійців добровольчих формувань та волонтерів, евакуацію жителів громади у більш безпечні місця, облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце проживання. І ряд інших заходів, спрямованих на оборону та забезпечення життєдіяльності громади в особливий період", – сказала начальниця фінансового управління.  

Команда Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" у Кіровоградській області продовжує консультувати представників громад регіону щодо актуальних питань функціонування та забезпечення діяльності у період бойових дій.

"Експерти U-LEAD продовжують вивчати запити громад та надавати експертні консультації, адаптовані до роботи у нинішніх умовах. Питання ключових змін трудового законодавства, фінансового забезпечення добровольчих формувань та ВПО, виділення грошей з місцевого бюджету на потреби сил спротиву та волонтерів, створення матеріального резерву громади є найбільш запитуваними та важливими. Адже громадам необхідно діяти в рамках законодавчого поля та дотримуватися процедури прийняття рішень", – зазначив керівник Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" у Кіровоградській області Олег Яременко.

Він підкреслив, що з 24 лютого радники РО провели понад сто консультацій, а з квітня проводять на запит громад інформаційні сесії. Оскільки громади Кіровоградської області на сьогодні приймають велику кількість внутрішньо переміщених осіб з інших територій, де тривають воєнні дії, то найближчим часом плануються інфосесії щодо організації роботи органів місцевого самоврядування щодо реєстрації та видачі довідок, працевлаштування та інтеграції ВПО, а також інших питань.

Довідково: програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.