27квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО В обласному центрі започаткували проєкт, спрямований на підтримку внутрішньо переміщених осіб (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

В обласному центрі започаткували проєкт, спрямований на підтримку внутрішньо переміщених осіб (ФОТО)

Сьогодні, 21 червня, у Кропивницькому за ініціативи Маріупольської та підтримки Кропивницької міських рад, запрацював новий центр для внутрішньо переміщених осіб «Я – Маріуполь».

21 11

Це вже п’ята подібна установа (відповідні центри діють у Запоріжжі, Дніпрі, Вінниці та Києві), яка від початку повномасштабного вторгнення загарбницької Росії, простягнула руку тим, хто залишився сам-на-сам із пекучим болем, кого насильно змусили позбутися усього найріднішого, і в першу чергу – своєї малої батьківщини.

21 10

«Сьогодні ми започатковуємо гарну справу. Тут, у центрі України, забилася велика частка маріупольського серця. На жаль, те, що варвари зробии з Маріуполем, не дає нам надії, що перебування внутрішньо переміщених осіб на Кіровоградщині буде короткостроковим. Люди, які зупинились у нас, повинні мати можливість отримувати весь пакет соціальної, державної, гуманітарної, адміністративної підтримок, і ми їм у цьому допомагатимемо», – зазначив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

21 8

За словами секретарки Маріупольської міської ради та координаторки проєкту «Я – Маріуполь» Ксенії Сухової, саме маріупольці підказали, що треба зробити, аби допомогти їм адаптуватися до нових реалій життя.

«Є багато питань і всі вони потребують вирішення. Мета проєкту – в будь-якому місті, куди б не приїхали наші мешканці, були такі центри, де їм нададуть інформаційну, юридичну, гуманітарну, медичну допомоги. Адже інколи вони навіть не усвідомлюють, наскільки вона їм потрібна. Тут також працюють психологи як для дорослих, так і для дітей», – зазначила пані Сухова.

21 2

21 7

Штат центру – 11 осіб. Усі вони – колишні працівники комунальних підприємств понівеченого міста. Тобто маріупольці працюють для маріупольців.

Та все ж однією із центрових осіб сьогоднішньої події став Маріупольський міський голова Вадим Бойченко. Саме його поява викликала шквал емоцій у колишніх виборців.

21 9

Очільник окупованого міста подякував керівництву Кіровоградщини за підтримку пропозиції щодо розміщення у Кропивницькому центру допомоги та піклування про своїх підопічних.

21 5

«24 лютого розпочалася війна, яку оголосила нам ворожа сила під назвою Російська Федерація. Ми відчули всю лють цієї війни. На жаль, сьогодні маємо зруйновне місто Маріуполь. Нас знищували, вбивали та головне – ми зберегли цих людей, які об’єднані лише одним – ми нація, ми українці, ми хочемо жити сьогодні у вільнішому світі, в демократичній державі, яка має назву Україна. Сьогодні із Маріуполя виїхало понад 200 тисяч осіб, котрі очікують, що держава їх не залишить, що вони отримають допомогу і підтримку. Наш проєкт має за мету, аби ця допомога сама йшла до них», – наголосив посадовець.

Центр «Я – Маріупль» працює щодня, окрім неділі, з 8.00 до 18.00, на другому поверсі ЦНАПу (вулиця Академіка Паученка, 41/26).

21 3