25квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кіровоградщина – серед "лідерів" за кількістю порушень свободи слова

СУСПІЛЬСТВО

Кіровоградщина – серед "лідерів" за кількістю порушень свободи слова

За перше півріччя 2017 року на території Кіровоградської області зафіксовано 8 порушень свободи слова, що потрапили до щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”. 

Загалом по Україні за цей період було зафіксовано 122 випадки порушень свободи слова, порівняно до 129 випадків, що відбулися за аналогічний період 2016 року, інформує центр медіарозслідувань "Прозоро" з посиланням на ІМІ.

Якщо ж рахувати разом з окупованими територіями Донбасу і Кримом, кількість порушень з початку року становить 132 (за аналогічний період 2016 року – 154).Найбільшу кількість порушень за шість місяців 2017 року було зафіксовано у категорії “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 42 випадки (за той же період 2016 року – 46 випадків).

На другому місці за кількістю порушень опинилася категорія “обмеження доступу до публічної інформації”. Цього року експерти ІМІ відзначають негативну тенденцію у цій категорії – зокрема, з початку року було зафіксовано 17 випадків порушень, пов’язаних з доступом до інформації, – а за той же період 2016 року було зафіксовано 9 таких випадків.

До трійки лідерів за кількістю порушень також увійшли погрози журналістам (14 випадків), проте кількість погроз суттєво зменшилась порівняно з аналогічним періодом минулого року (24 випадки).

Водночас експерти ІМІ відзначають зменшення фізичної агресії щодо журналістів – з початку року було зафіксовано 9 нападів, порівняно до 23 нападів, які були зафіксовані протягом аналогічного періоду минулого року.

Негативною тенденцією першого півріччя 2017 є збільшення кількості випадків пошкодження майна журналістів: з початку року сталося 9 таких випадків, у порівнянні з 2016 роком, коли був зафіксований тільки один такий випадок.

Загалом, у першому півріччі 2017 року, випадки порушень свободи слова сталися у 20 областях України. Найбільша кількість таких порушень зафіксована у Києві з областю – 30 випадків, Полтавщина (12 випадків) та два регіони (Одещина та Миколаївщина), де зафіксовано по 9 випадків відповідно. Кіровоградська та Дніпропетровська області також потрапили до першої 5-ки з показником по 8 випадків на кожен регіон.

Основними агресорами і порушниками прав журналістів стали: приватні особи – 67 випадків, місцева влада – 18 випадків, правоохоронці з силовиками – 9 випадків, судова влада – 5 випадків.

Також вперше з початку року зафіксовано 1 випадок викрадення українського блогера в окупованому бойовиками “ДНР” Донецьку – Станіслава Васіна (Асєєва).

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував 8 випадків порушень прав журналістів та 2 випадки на непідконтрольних Україні частинах Луганської та Донецької областей. Утискають свободу слова на півострові переважно правоохоронні органи окупаційної влади – співробітники ФСБ Росії, Центру “Е” та інші.

Моніторинг відбувається за підтримки «У-Медіа» (Інтерньюз Нетворк) та Посольства США в Україні.