19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Радіоактивний могильник під Кропивницьким приховує чимало брухту і допустимих доз

СУСПІЛЬСТВО

Радіоактивний могильник під Кропивницьким приховує чимало брухту і допустимих доз

За фактом несанкціонованого розкриття могильників радіоактивних відходів під Кропиницьким, розпочато кримінальне провадження. 

Про це інформує «Гречка» з посиланням на прес-службу ГУ НП у Кіровоградській області.

Інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.239 . (Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, - караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

Тонни радіоактивного металу, що дістали з могильників «металісти» продовжують «фонити» і сьогодні. Встановлено, що заражений ґрунт, метал та різноманітне майно, заховане в могильнику майже 30 років тому. Його вивезли після дезактивації з території ВГМ БУ-2 тресту «Кіровоградбуд» та провулку Червонозорівський, що в обласному центрі.

За інформацією лабораторного центру, на цій дільниці було захоронено понад 1500 тонн радіоактивно забрудненого майна. Забруднено воно, ймовірно, Цезієм – 137. Саме від Цезію постраждала велика кількість ліквідатори аварії а ЧАЕС.

Наразі в районі Аджамського промислового вузла з-під землі вилучено десятки контейнерів, в яких, загорнуті в поліетилен, перебували заражені речі та ґрунт. Частину з них невідомі вже встигли вивести у невідомому напрямку.

«Гречка» провела вимірювання радіації, залучивши спеціалістів. За годину перебування на місці несанкціонованого розриття, знайшли залишки контейнерів, кутиків, швелерів, цілі двигуни, алюмінієві бідони повні цвяхів, мідні кабелі, залишки навчального автомобіля «Москвич», причіпний пристрій для автомобіля та автомобільний підфарник, дитячі санчата, електрощитові, троси, автошини, балони та багато іншого.

Випромінення місцями перевищує допустиму норму від двох до 10 разів, відповідно від 30 до 150 мкР/год.