20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО "Дніпро-Кіровоград" планує збудувати у Світловодському районі нову систему очищення води

СУСПІЛЬСТВО

"Дніпро-Кіровоград" планує збудувати у Світловодському районі нову систему очищення води

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко побував із робочою поїздкою на низці об’єктів водопостачального підприємства "Дніпро-Кіровоград".

Зокрема, очільник області оглянув насосну станцію І-го підйому магістрального районного водопроводу у Світловодську; водопровідні очисні споруди, розташовані у с. Ревівка-2; насосну станцію "Олександрія" та резервуарний парк "Зона-І" у с. Созонівка, інформує прес-служба ОДА.

Лейтмотивом робочої поїздки стало недопущення надзвичайних ситуацій, за яких населення області залишаться без водопостачання.

"Водогін збудований 50 років тому, і за цей час не було жодного випадку тривалого припинення подачі електроенергії на об’єкт. Підприємство має 2 джерела енергозабезпечення, але, як засвідчили нещодавні події, необхідність переобладнання резервної енерголінії очевидна," - наголосив Сергій Кузьменко.

Голова облдержадміністрації повідомив, що керівництво ОКВП "Дніпро-Кіровоград" вже звернулось до ПАТ "Кіровоградобленерго" із проханням змінити розташування резервної лінії електропостачання, аби вона була повністю автономна від основної.

"У випадку надзвичайної ситуації енергетики мають відновити електропостачання водогону протягом 1 доби. За діючої схеми енергозабезпечення виконання таких вимог неможливе, тож обленерго має запропонувати інші варіанти резервного живлення водогону," – зазначив він.

Як відомо, 1 липня нинішнього року, внаслідок пошкодження опори ЛЕП у Світловодському районі, енергопостачання ОКВП "Дніпро-Кіровоград" було припинено. Зруйнована опора впала на розташовану поряд резервну лінію, що повинна була забезпечити безперебійне живлення водогону. Жителі міст Світловодськ, Олександрія, Знам'янка та Кропивницький на кілька днів залишилися без води.

Під час робочої поїздки Сергій Кузьменко оглянув очисні споруди найбільшого водопостачальника області.

Про діючу систему очистки води детально розповів генеральний директор ОКВП "Дніпро-Кіровоград" Роман Ілик: "Вода подається в прийомні ємкості (ємкості змішування), де змішується з необхідними реагентами. Після цього проходить по коридорах-освітлювачах, де хімічні речовини осідають на дно. Напівочищена вода подається в зал фільтрів – великі ємкості, заповнені спеціальним піском, а потім проходить в резервуари чистої води, де хлорується та готується до подачі в мережу".

За словами Романа Ілика, така система очистки води є класичною. Натомість, враховуючи вік очисних споруд, сьогодні "Дніпро-Кіровоград", за підтримки Світового Банку, планує збудувати у Світловодському районі нову систему очищення води.

"Тендерна пропозиція зараз знаходиться на стадії оцінки в Світовому Банку, тож ми не можемо сказати, яка з сучасних систем очистки води буде збудована. З поданих заявок ми бачимо, що це буде сучасна світова технологія – енергозберігаюча, компактна, здатна очищати воду відповідно до європейських стандартів якості. Прогнозована вартість будівництва нових очісних споруд від 8 до 12 мільйонів доларів США," – зазначив Роман Ілик.