22травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Як адвокат із Олександрії допоміг клієнту визнати втрату відповідачем права на житло

СУСПІЛЬСТВО

Як адвокат із Олександрії допоміг клієнту визнати втрату відповідачем права на житло

Адвокат системи безоплатної правової допомоги Сергій Швець допоміг клієнту позбавити права на житло родича, який був зареєстрований, але не проживав у квартирі клієнта, тому власник квартири не міг оформити державну субсидію.

бпд 218x1504 квітня 2017 року до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин П. з проханням надати йому правову допомогу щодо  позбавлення права на житло громадянина Б., який зареєстрований, але не проживає в його власній квартирі.

11 квітня 2017 року дорученням за № 175 Олександрійським місцевим центром з надання БВПД  було призначено адвоката Сергія Швеця.

Вивчивши матеріали справи, адвокат з'ясував, що клієнт П. є власником квартири, відповідно до договору купівлі-продажу від 29 травня 1997року та зареєстрований в Олександрійському МБТІ. Крім нього у вказаній квартирі зареєстрований та проживав деякий час його зять громадянин Б., який з 2014 року змінив місце проживання, яке клієнту невідоме. Оскільки, у даній квартирі відповідач не проживає, в позивача виникли проблеми з оформленням державної субсидії та сплатою комунальних послуг.

Відповідно до довідок, виданих КП «Житлогосп» Олександрійської міської ради та показань свідків, при обстеженні квартири встановлено, що відповідач зареєстрований в квартирі з 2012 року, але з 2014 року за адресою не проживає.

Відповідно до частини четвертої ст.156 ЖК України  до членів сім’ї власника відносяться подружжя, їхні  діти і батьки. Членами сім’ї можуть бути визнані й інші особи, якщо вони проживають разом і ведуть спільне господарство. Відповідач не є власником квартири, а також не є членом сім’ї позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 Цивільного Кодексу України власник володіє, користується і розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Згідно з положеннями ст. 391 цього Кодексу, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Цей принцип закріплений також уст. 41 Конституції України та статтею 1 першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

4 серпня 2017 року, заслухавши всі пояснення осіб, які брали участь у справі, свідків, дослідивши матеріали, оцінивши докази в їх сукупності, Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області позов задовольнив та визнав громадянина Б. таким, що втратив право користування житловим приміщенням.

Довідково: до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18.Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.