20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кімнату бойової слави кропивницьких спецпризначенців може відвідати кожен

СУСПІЛЬСТВО

Кімнату бойової слави кропивницьких спецпризначенців може відвідати кожен

У Кропивницькому офіційно відкрили кімнату бойової слави 3-го окремого полку спеціального призначення.

Оновлений музей прийняв перших відвідувачів ще 5 грудня 2017 року в День волонтера. Тоді його відвідувачами стали ті, хто від першого дня війни і по сьогодні допомагають полку, інформує сайт 3-го ОПСП. Із того часу в тестовому режимі музей відвідали понад 300 кропивничан та гостей міста, переважно,  діти шкільного віку та молодь. 

На офіційне відкриття музею запросили всіх охочих, оглядову екскурсію провів сам командир 3-го полку полковник Олександр Трепак.

«Музей створено ще у 2012 році, він мав зовсім інший формат, ним опікувалися дві людини: підполковник Сергій Лисенко і підполковник Сергій Сєнчев. На жаль, хлопці загинули на цій війні, але на згадку про них ми зберегли одну експозицію фактично у тому ж вигляді, що і була» , – розповів присутнім полковник Трепак.

У цій експозиції збереглись портрети всіх командирів полку за 55 років існування військової частини, символіка та напис: «Двічі не вмирати».

IMG 8115

Протягом року коштом міжнародного фонду «Відродження» в стінах музею відбувалась повна реконструкція. Над втіленням проекту працювали досвідчені спеціалісти столичного музею ім. Тараса Шевченка та військовослужбовці полку. Основою стали експонати пов’язані з подіями на сході країни, починаючи від 2014 року. Окремі виставкові зали присвятили обороні ДАП та полеглим героям полку. Також зберели експозицію про місію в республіці Афганістан.

Зали, присвячені довоєнному періоду та війні на сході країни, розділені символічним порталом – аркою, що символізує події «Революції гідності». Саме він розділив життя на «до» і «після», розповідають військовослужбовці, – назавжди змінив життя всіх українців.

«У стіни арки вмонтовано два документи: розпорядження генерального штабу до 3-го полку спецпризначення, щоб звернутись до тодішнього Верховного головнокомандувача – Президента України Януковича, щоб він навів лад у державі, а на стінці навпроти – відповідь полку, в якій ми пояснили, що не будемо цього робити.  Під ногами – рештки згорілих шин та автентична бруківка з Києва. І от це є той портал, як я тепер розумію – точка неповернення, і полку в тому числі», – зазначив Олександр Трепак.

За майже чотири роки війни військовослужбовці 3-го полку брали участь у боях в усіх найгарячіших точках. 

Щодня вони творять історію і саме про це розповідатимуть у стінах музею.

«1 березня 2014 року 18 груп спеціального призначення перекрили весь Державний кордон України. І ось з цього моменту починається відлік новітньої історії полку. Всі хлопці, яких уже немає серед живих, і Тарас Карпа і Кирило Андрієнко, і Євген Подолянчук,  і Сергій Лисенко вже тоді вийшли на бойове завдання,  і виходили щодня. 2014-й рік, 15,16,17,18 роки, можна розповідати про кожен день кожного року, робити тематичні екскурсії. Чотири роки тому на початку лютого 2014 року три групи 3-го окремого полку спеціального призначення заходили в Крим, рівно три роки тому група капітана Бутусова увійшла в бій в Дебальцевому, два роки тому групи 4-го загону увійшли на промзону Авдіївки, тиждень тому наші хлопці дуже добре відпрацювали. Кожен день – це наша історія, і ми маємо її показувати , – вважає полковник Трепак.

Екскурсантам нагадали, що 16 лютого минуло три роки відтоді, як група капітана Бутусова прийняла бій на околицях Дебальцевого. Тоді полк втратив двох військовослужбовців: Юрія Бутусова та Віталія Федитника, декілька бійців отримали серйозні поранення, вся група потрапила до полону. Двоє полонених: Олександр Коріньков та Сергій Глондар перебувають там досі. 

Лідер гурту «Широкий Лан» Святослав Бойко на відкритті музею виконав пісню, присвячену всім полоненим військовослужбовцям.

IMG 5337

Згодом на території військової частини планують зробити відкриту експозицію трофейної військової техніки, яку захопили в боях наші військовослужбовці. 

А вже сьогодні всі, хто виявить бажання, можуть записатись на екскурсію до оновленого музею. Зробити це можна на КПП військової частини або через зворотній зв’язок на неофіційному сайті полку та особисті повідомлення на неофіційну сторінку полку у Фейсбуці.

Відвідати музей можна як індивідуально, так і групою до 20 чоловік. Він працює щодня з 10.00 – 16.00 без перерви на обід та вихідних. Запис на екскурсію обов’язковий, з собою необхідно мати документи, адже на території військової частини діє пропускна система. 

Додаткову інформацію нададуть з 10 до 16 години по буднях за телефоном: 066-507-54-07.