26квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Максим Баланенко: Багатьом сьогодні вигідно отримувати мінімалку і при цьому – солідну субсидію

СУСПІЛЬСТВО

Максим Баланенко: Багатьом сьогодні вигідно отримувати мінімалку і при цьому – солідну субсидію

Сьогодні, 22 лютого, пройшло п’яте засідання ради ФПО, де особливу увагу приділили збереженню та розвитку трудових ресурсів на Кіровоградщині.

У заході взяли участь заступник голови ФПУ Олександр Шубін, президент обласного відділення Союзу промисловців та підприємців Олександр Саінсус, заступник голови обласної ради Ігор Степура.

Про причини, що руйнують на Кіровоградщині трудовий потенціал, та стратегічні напрямки діяльності присутнім повідомив голова ФПО Максим Баланенко. 

20180221 103910

«Одне з найуктаульніших питань сьогодення – це не лише збереження, а й  розвиток трудового потенціалу. Складна ж демографічна ситуація, недостатнє матеріальне забезпечення, стрімке розшарування населення на багатих і бідних руйнують його. Дії влади назвати такими, що забезпечують підтримку, відновлення  і розвиток трудового потенціалу, ніяк не можна», – зауважив пан Баланенко.

Для влади зараз головне – припинення війни та отримання позик від МВФ. Але знову їй не до збереження трудових ресурсів, наголосив голова ради ФПО. 

«Важко віднести до позитивних рішень і реорганізацію Суспільного мовлення, заради чого скорочують спеціалістів, які працюють у телерадіокомпанії. Регіональній філії наполовину обрізається фінансування,  ліквідуються спецпроекти. Залишається лише дві години «Ранкави» та випуски новин. При цьому керівництво ПАТ солідно підвищило власні  зарплати. Подібна проблема нависла над лісівниками. З острахом чекаємо медичної та освітньою реформи», – зазнчив профспілковий лідер.

За його даними, лише протягом минулого року 30 тисяч офіційно оформлених працівників пішли «в тінь». Міграційне  скорочення області сягнуло понад 1,5 тисячі осіб. 

Принагідно Максим Баланенко звернувся до представника роботодавців: без підвищення зарплат – не утримати працівників у країні й області. На його переконання, молоді люди – амбітні і їх ніяк не задовольняє мінімалка.

«Водночас сьогодні багатьом вигідніше отримувати мінімум і при цьому – солідну державну дотацію у вигляді субсидії. Але тут варто пам'ятати, що прийде час пенсії і тоді доведеться згадати», – вважає голова ФПО.

Зупинився він і на рості травматизму: на 55 відсотків протягом року, внаслідок чого постраждало 112 працівників на робочих місцях.

«Треба зменшити кількість працюючих в умовах, що не відповідають санітарним нормам», – каже М. Баланенко.

Насамкінець він нагадав присутнім, що 958 тисяч осіб – така нині чисельність мешканців області.  На 100 померлих припадає 50 народжених. 

«Зростає кількість смертей серед осіб працездатного населення. Видобуток урану тут не додає оптимізму. Кропивницький – єдине місто у світі, де під населеним пунктом проходить видобуток руди. Ми вимагали надання Кіровоградщині особливого статусу, нас не почули», – зазначив Максим Баланенко.

20180221 101334