29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Гнів селян : у Новгородківському районі вимагають перезавантаження місцевої влади

СУСПІЛЬСТВО

Гнів селян : у Новгородківському районі вимагають перезавантаження місцевої влади

12890

Про свавілля, на їхнє переконання,  голови місцевої сільради села Петрокорбівки Новгородківського району Зої Шепеленко йшлося під час прес-кеонференції мешканки села  Олени Лигун та депутата Петрокорбівської сільради Сергія Ковтуна.

Вони разом із правозахисником ГО «Українська правозахисна агенція» Павлом Дейнеко повідомили про численні порушення та зловживання зазначеної посадовиці та вимогу громади щодо добровільного складання нею повноважень.

На прес-конференції була присутня і Зоя Шепеленко, однак нічого зі сказаного не коментувала.

Натомість Сергій Ковтун розповів про проблеми в селі та окремі дії пані Шепеленко, покликані, на його думку, задовольняти її особисті інтереси. Так, за час каденції пані Шепеленко рішення сільради з’являлися постфактум і ставали справжнім «відкриттям» навіть для депутатів. Серед цих рішень були й такі, які містили ймовірну корупційну складову. Також депутат обурився позицією Зої Шепеленко у питанні створення ОТГ з центром в Новій Празі Олександрійського району. На думку Сергія Ковтуна, саме рішення сільського голови піти проти волі громади в питанні створення ОТГ і викликало соціальну напругу в селі, яку сьогодні можна згладити повним перезавантаженням влади у Петрокорбівці.

«Коли сільська голова заступила на посаду, ми з першого дня зрозуміли, що в сільраді щось не так. Коли ми, депутати, почали розбиратися, схопилися за голову. Зоя Шепеленко неодноразово спрямовувала бюджетні кошти «за своєю ініціативою», хоча так можна брати гроші лише зі своєї кишені. Наприклад, Зоя Павлівна купила автомобіль. Розповідала, що за спонсорські кошти, а виявилося – з бюджету. А я вже п’ять депутатів знайшов, які нічого про автомобіль не знають. І подібні випадки – куди не глянь. Особливо загострилася ситуація, коли сільська голова ініціювала приєднання до Новопразької ОТГ без дозволу громади», – розповідає Сергій Ковтун.

На його думку, внаслідок маніпуляцій щодо приєднання до ОТГ на догоду агрохолдингу «Украгроком», чиї інтереси відстоює Зоя Шепеленко, люди в селі пересварилися між собою. 

«Я звертаюся до сільської голови – напишіть заяву, складіть свої повноваження. Ми проговорювали такий варіант з депутатами – 6 депутатів із 12 погоджуються скласти свої мандати і вийти зі складу депутатського корпусу. У нас дуже критична ситуація, і треба дивитися наперед. Варто і голові сільради, і депутатам скласти повноваження, дати можливість громаді віддати свої голоси за тих, кому вона довіряє. Тоді шляхом демократичного волевиявлення можна буде зняти напругу, почати все з чистого листа», – зауважив депутат.

Олена Лигун повідомила, що вже була запущена процедура відкликання сільського голови Петрокорбівки за народною ініціативою. Ініціативній групі вдалося зібрати підписи навіть більшості людей, ніж свого часу проголосували за Зою Павлівну на виборах. Проте, зважаючи на присутність у складі комісії, яка розглядала документи щодо відкликання, двох дітей Зої Шепеленко, а також інших зацікавлених осіб, уже на другому засіданні громаді було відмовлено у її справедливій вимозі. 

«Люди вважають, що саме сільський голова має нести відповідальність за конфлікти в селі. Це Зоя Павлівна кинула яблуко розбрату і тепер уся громада пожинає плоди. Навіть у такому маленькому селі, як наше, твориться беззаконня. Люди всі обурені, всі у відчаї», – наголошує Олена Лигун. 

Правозахисник Павло Дейнеко пояснив, що для виходу з ситуації в Петрокорбівці є кілька виходів. Він також підтримав раніше озвучену думку, що найменш болісним вирішенням проблеми для громади і самої Зої Шепеленко були б справедливі демократичні вибори. 

Проте правозахисник переконаний, що є й інші шляхи відновлення справедливості у сільській раді Петрокорбівки. Зокрема, він наголосив, що представники громади вже зареєстроваали звернення до правоохоронних органів, управління захисту економіки у Кіровоградській області та в прокуратуру. Крім того, для проведення перевірки частину документів у сільської ради вже витребувала Держаудитслужба.

ЧИТАЙТЕ також: Відкликання сільської голови у Петрокорбівці: чи стане на заваді конфлікт інтересів?