24квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Нотаріальна грамотність: оплата та оподаткування за оформлення спадщини

СУСПІЛЬСТВО

Нотаріальна грамотність: оплата та оподаткування за оформлення спадщини

Отримали у спадок нерухоме майно. І не знаєте, як, де  і коли грамотно оформити спадщину?

Консультує головний спеціаліст Компаніївського бюро правової допомоги  Ірина Дремлюга.

122rita122За видачу свідоцтва про право на спадщину в державних нотаріальних конторах:

• стягується державне мито в розмірі, затвердженому Декретом Кабінету Міністрів України № 7-93 від 21.01.1993 року «Про державне мито»;

• справляється плата за надання додаткових платних послуг в розмірах, встановлених

Тарифами за надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру, затверджені наказом управління юстиції.

Приватними нотаріусами за видачу свідоцтва про право на спадщину справляється плата, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою, відповідно до ст. 31 Закону України «Про нотаріат».

Окремо стягується реєстраційний збір за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, розмір якого затверджений Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Підсумковий розмір оплати за оформлення спадщини залежить від складності наданих консультацій, кількості зроблених запитів в межах спадкової справи, кількості виготовлених документів та виданих свідоцтв про право на спадщину.

Питання ж оподаткування спадщини врегульовано ст. 174 Податкового кодексу України.

Процедуру оформлення спадщини та ставка оподаткування для близьких родичів спадкодавця, які є членами сім’ї другого ступеня споріднення прописана в Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» (від 23.02.2017 № 1910-VIII).
Відповідно до п. 14.1.263 ст. 14 Податкового кодексу України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей оподаткування вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі – усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого споріднення для цілей оподаткування вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

19 4

У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках, отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів, визначена відповідно до закону (п.174.8 ст.174 ПКУ).

На спадкоємців-нерезидентів обов’язок по сплаті податку та військового збору покладається до видачі свідоцтва про право на спадщину.
Інші спадкоємці можуть сплатити нараховані суми податків як до видачі свідоцтва про право на спадщину, так і в наступному році.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

За додатковою інформацією звертайтесь до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.:095 87 662 33, (0522) 32-08-24.

Адреси бюро правової допомоги:

Долинське бюро правової допомоги м. Долинська, вул. Шевченка, 59 Компаніївське бюро правової допомогисмт Компаніївка, вул. Паркова, 4  Новомиргородське бюро правової допомогим. Новомиргород, вул. Соборності, 106 Новгородківське бюро правової допомоги смт Новгородка, вул. Центральна, 1  Устинівське бюро правової допомогисмт Устинівка, вул. Благодатна, 1.Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.