20квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Пішов із життя Почесний громадянин Кропивницького професор Леонід Фільштейн

СУСПІЛЬСТВО

Пішов із життя Почесний громадянин Кропивницького професор Леонід Фільштейн

Перестало битися серце добре знаного кропивничанина. На 92-му році житття помер  Леонід Михайлович Фільштейн.

12732

Про це поінформували на сторінці кафедри "Економікиа, менеджменту та комерційної діяльності" у Фейсбуці.

"Пішла з життя людина-легенда, відомий науковець, мудрий керівник, Почесний громадянин нашого міста, член Академії економічних наук України, відмінник освіти України, Заслужений працівник народної освіти України, доктор економічних наук, професор кафедри «Економіка, менеджмент та комерційна діяльність» ЦНТУ Леонід Михайлович Фільштейн", – йдеться в повідомленні.

Довідково: Леонід Михайлович учасник Великої Вітчизняної війни (1944-1946). Мав державні нагороди: 5 орденів і 15 медалей, 6 Почесних знаків. Нагороджений орденом "За мужність" та Золотою медаллю ім. М.І.Туган-Барановського. З 1947 р. до 1963 р. - працював на Кіровоградщині на керівних посадах в фінансових і виконавчих органах влади. З 1963 р. до 1975 р. - на керівних посадах в науково-дослідних установах. З 1975 р. очолював економічний напрям освіти й науки ЦНТУ. За безпосередньої участі Фільштейна Л.М. вперше в 1987 році в Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування було створено економічний факультет та розпочато підготовку економічних кадрів зі спеціальностей: облік та аудит, фінанси, економіка праці, менеджмент організацій, маркетинг, економічна кібернетика, адміністративний менеджмент. З 1987 р. до 2003 р. - декан економічного факультету.

Вперше в 1992 р. при економічному факультеті було відкрито аспірантуру та в 1996 р. – докторантуру з управління трудовими ресурсами, економіки праці, а в 1994 році при економічному факультеті ВАКом України було створено спеціалізовану вчену раду по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук з проблем демографії, економіки праці, соціальної економіки та політики. Був першим головою цієї Ради. Леонід Михайлович був завідувачем кафедри економіки і організації виробництва (1975-1987), завідувачем кафедри економіки праці та менеджменту (1987-2012).

Професор Фільштейн Л. М. особисто підготував майже 30 кандидатів економічних наук. Він є автором 349 наукових праць, в тому числі ним опубліковано 9 монографій та 9 підручників. Під його керівництвом виконано більше 40 науково-дослідних робіт. Леонід Михайлович тривалий час був відповідальним редактором наукових збірників з демографії, економіки праці, соціальної економіки і політики та збірника з економічної науки.