20квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Жителі Кіровоградщини вже витратили на придбання новорічних ялинок понад два мільйони гривень

ЕКОНОМІКА

Жителі Кіровоградщини вже витратили на придбання новорічних ялинок понад два мільйони гривень

У лісогосподарських підприємствах Кіровоградщини триває реалізація новорічних  ялин. Станом на 11 грудня у лісівників придбали 23,4 тисячі штук новорічних красунь, загальна вартість яких складає 2,2 мільйона гривень.

 19 12 101

Вартість однієї ялинки в середньому становила 94,4 гривні, інформують в пресслужбі Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства.

При заготівлі хвойних дерев шкода довкіллю та лісовим насадженням не завдається. Вирощують новорічні дерева на спеціальних промислових плантаціях. На них зростає 634 тисячі штук сосни кримської та звичайної, а також ялини звичайної. З них не менше 32 тисяч штук лісівники готові реалізувати нинішньої зими.

Напередодні новорічних свят працівники лісу беруть під особливий контроль стан охорони шпилькових насаджень від браконьєрів. Ведеться цілодобове патрулювання плантацій новорічних ялин.

За незаконно зрубані хвойні деревця передбачена адміністративна відповідальність. Розмір штрафів для громадян становить 510-1020 гривень за одне дерево, для посадових осіб – від 2550 до 5100 гривень. Мінімальний розмір відшкодування нанесеної довкіллю шкоди – 498,47 гривні.

Починаючи з 19 грудня всі бажаючі зможуть придбавати головний атрибут новорічного свята у лісгоспах та лісництвах на спеціалізованих ялинкових базарах. Цього ж дня в Кропивницькому, за адресою: вул. Тараса Карпи, 76, розпочнеться традиційний обласний лісовий ярмарок. Лісівники реалізовуватимуть ялинки до кінця року.