29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Кіровоградщина проведе тижневий моніторинг цін на товари й продукти першої необхідності

ЕКОНОМІКА

Кіровоградщина проведе тижневий моніторинг цін на товари й продукти першої необхідності

Кабінет міністрів України ініціював тижневий моніторинг цін на товари й продукти першої необхідності. Відповідний аналіз має провести кожна область. Це допоможе врегулювати цінову політику на державному рівні.

20 03 268 

Про це повідомив очільник Кіровоградської ОДА Андрій Балонь вчора, 25 березня, інформують в пресслужбі ОДА.

«Щойно завершилась чергова селекторна нарада з президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром України Денисем Шмигалем. Розглянули ряд актуальних питань, що дозволить випрацювати єдину практику боротьби з коронавірусом у всіх регіонах і вдосконалити механізми для мінімізації ризиків масового інфікування українців», – зазначив Андрій Балонь.

Серед обговорених сьогодні тем ключовою є врегулювання цінової політики. Як відзначив Денис Шмигаль, після проведення моніторингу Уряд почне вживати відповідні заходи й застосовувати механізми Антимонопольного комітету України.

«Також одним із проблемних питань в умовах карантину є робота продуктових ринків. За умови їх відповідності санітарним нормам вони працюватимуть у тих локаціях, де немає альтернативи продуктовим магазинам. А ось оптова торгівля харчовими продуктами, продаж насіння і садивного матеріалу, пестицидів, агрохімікатів і кормів для тварин, а також робота ветеринарних аптек не забороняються», – пояснив Андрій Балонь.

Тим часом, за останні тижні в торгівельних мережах Кропивницького зросла вартість «борщового набору»: овочів, м’яса, круп.

Про це повідомила заступниця начальника управління економіки міської ради Тетяна Ломова.

Так, крупа гречана подорожчала з 25 до 33 гривень за кілограм, ціна на м'ясо зросла від 96 до 107 гривень за кілограм, картоплі – із 9,6 до 14,5 гривень за кілограм. На 2-4 гривні в плюс стала і вартість кілограма моркви, цибулі, буряка, капусти.

«В останні дні ситуація на споживчому ринку стабілізувалося і подальшого здорожчання товарів продовольчої групи не зафіксовано. Але, попри відміну будь-якого державного регулювання цін, ми звернулися до керівників закладів торгівлі з проханням у такій ситуації не використовувати торгівельну надбавку більшу за 10% на хліб і хлібобулочні вироби та 15% – на інші групи продуктів харчування», – зазначила посадовиця.

За її інформацією, дефіциту найважливіших продуктів харчування у торгівельних закладах Кропивницького не зафіксовано. 

Фото: Економічна правда