18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА На Кіровоградщині власні доходи за рік задекларували 57 мільйонерів

ЕКОНОМІКА

На Кіровоградщині власні доходи за рік задекларували 57 мільйонерів

24 3

За результатами цьогорічної кампанії декларування громадяни Кіровоградської області подали майже 33 тисячі декларацій.

Про це повідомив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління ДПС у Кіровоградській області Роман Грущак під час інтерв’ю телерадіоканалу ТТV.

Загальна сума задекларованого платниками податків доходу становить ярда гривень. Це на 84 мільйони  гривень більше відповідного періоду минулого року. До сплати задекларовано 64,8 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб та 6,8 мільйонів гривень військового збору.

Доходи більше 1 млн грн задекларували 57 громадян. Сукупно ними задекларовано 617 мільйонів гривень доходу. При цьому доходи від продажу нерухомого майна задекларували 15 громадян, від підприємницької діяльності 12 громадян, 7 громадян задекларували доходи у вигляді спадщини (дарування), 6 - від надання майна в оренду,  5 громадян отримали  дивіденди, 4 – іноземні доходи, 2 особи задекларували дохід від нотаріальної діяльності, 2 від заробітної плата, 2 громадян отримали інвестиційний прибуток та по одному громадянину задекларовано доходи від  додаткового блага  та  відсотків від депозитного вкладу.

З метою одержання податкової знижки декларації подали 805 осіб. Ними задекларовано до повернення майже 2 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб. Найбільше до складу витрат на податкову знижку громадянами включено витрати на власне навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення - 663 особи; витрати на сплату страхових платежів та пенсійних внесків - 128 осіб; витрати на оплату суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним кредитом  - 10 осіб. Крім того, до складу витрат громадянами включалися витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій та витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу.

«Нагадуємо, що платники, які мають право скористатися правом на податкову знижку,  подають декларацію за 2019 рік до 31 грудня 2020 року», - звернув увагу Роман Грущак.

Декларації громадян, які одноосібно обробляють земельні паї площею понад 2 га  складають 84% усіх обов’язкових декларацій.

Впродовж січня-червня поточного року громадянами – одноосібниками подано майже 27 тисяч декларацій. Загальна сума задекларованого одноосібниками доходу склала 262,2 мл грн, що на 32,4 млн грн, або 14,1% більше, ніж в минулому році. Визначено до сплати 47,2 млн грн ПДФО та 3,9 млн грн військового збору.

Задекларований в поточному році одноосібниками дохід в розрахунку на 1 га площі, в середньому по області, становить 1698 гривень, що на 249 гривень більше в порівнянні з минулим роком.

Посадовець звернув увагу, що сплатити зобов’язання, зазначені у податковій декларації про майновий стан і доходи, потрібно до 01 жовтня 2020 року.

Особи, які не задекларували свої доходи до 01 липня 2020 року знаходяться на контролі в податкових органах. З метою уникнення штрафних санкцій, які будуть донараховані за результатами котрольно-перевірочних заходів, дані громадяни мають можливість прийти до територіальних органів державної податкової служби та подати декларацію за 2019 рік.

Головне управління ДПС у Кіровоградській області