24квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Кропивницький матиме місто-побратима в Туреччині

ЕКОНОМІКА

Кропивницький матиме місто-побратима в Туреччині

30489 368x264 2

Міська влада Кропивницького продовжує займати активну позицію у розвитку міжнародного співробітництва та пошуку потенційних інвесторів для реалізації спільних і необхідних громаді міста проєктів.

Учора, 8 лютого, міський голова Кропивницького Андрій Райкович долучився до онлайнзустрічі із Надзвичайним та Повноважним Послом України в Турецькій Республіці Андрієм Себігою.

У розмові взяли також участь Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман, консул України в Анталії Емір Рустамов, заступник міського голови Михайло Бєжан, начальник департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Ніна Рахуба і начальник відділу інвестиційної діяльності та підприємництва Тетяна Ломова.

"Туреччина, з її 83-мільйонним  населенням і 17-им місцем у світовій економіці,  є перспективним партнером для нарощування товарообігу та реалізації проєктів  у багатьох сферах економіки і соціального життя. Передусім – це створення індустріальних парків, будівництво в рамках державно – приватного партнерства сміттєпереробних заводів, сучасних закладів охорони здоров’я, аеропортів, доріг, мостів тощо", – зазначив Андрій Себіга.

Співпраця з турецьким бізнесом буде розвиватися активніше, якщо Кропивницький встановить тісні і дружні стосунки з одним із турецьких міст, близьким за економічними інтересами, реалізовуватиме культурницькі і освітні проєкти, просуватиме туристичні обміни.

Кандидатом на звання міста-побратима розглядається Чорум, розташований на півночі Туреччини, на Анатолійському плоскогір'ї. Населення цього центру однойменної провінції становить 220 тисяч мешканців, а економіка представлена  виготовленням та експортом борошномольного та комбікормового обладнання, що, безумовно, цікаво для орієнтованого на сільськогосподарське виробництво і розвиток переробної промисловості Кропивницького.

"Так, економічний потенціал нашої області пов’язаний зі значним обсягом сировинних ресурсів та значною потребою інвестицій у переробну галузь, як рослинної, так і тваринної продукції. Конкурентноспроможним у Кропивницькому є і сільськогосподарське машинобудування. У традиційній міжнародній виставці «АгроЕкспо», яка щорічно проводиться в обласному центрі і завоювала популярність у середовищі виробників сільгосптехніки, беруть участь десять турецьких фірм. Тобто, первинний майданчик переговорів уже налагоджений, його необхідно розширювати", –  наголосив Андрій Райкович. 

Міський голова доручив Михайлу Бєжану підготувати і направити до посольства України в Турецькій Республіці  пакет інвестиційних пропозицій для реалізації на території Кропивницького.