24квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Обміняти лампи розжарювання на енергоощадні можна буде в усіх містах

ЕКОНОМІКА

Обміняти лампи розжарювання на енергоощадні можна буде в усіх містах

f5d7ce62 13cb 4dcf 8485 89f1803be32b

Протягом першого тижня всеукраїнської програми, метою якої є зменшення навантаження на енергосистему через заміну ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, українці вже обміняли перший мільйон ламп.

Саме стільки нових енергоощадних ламп видано у відділеннях Укрпошти з 31 січня по 3 лютого, повідомили в пресслужбі АТ "Укрпошта".

Програма стартувала в обласних центрах та великих містах країни, куди були доставлені перші 4 млн ламп. Так, кияни за тиждень обміняли понад 162 тис ламп, харків’яни – понад 80 тис, дніпряни – 88 тис, львів’яни – 69 тис.

«Статистика, яку ми бачимо, – це переважно люди, які прийшли до відділень Укрпошти без попередньої реєстрації. Звичайно, за тиждень бажаючих обміняти лампи зголосилося більше: ті, хто зареєструвався в Дії, тільки з середи почали отримувати підтвердження на обмін, дехто вже встиг прийти у відділення, а дехто отримає лампи на наступному тижні. До речі, районним центрам приготуватися: з наступного тижня обміняти лампи можна буде у відділеннях Укрпошти в усіх містах, а не лише в обласних центрах», – прокоментував генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Наступного тижня ще 6 млн лампочок будуть доступні в містах районного значення. До кінця лютого, завдяки пересувним відділенням Укрпошти, лампи мають надійти й до найменших сіл по всій країні, щоб освітлювати домівку кожного українця. Таким чином, на першому етапі громадяни України вже в найближчі місяць-півтора зможуть обміняти до 20 млн ламп.

Довідково: відтоді, як рф почала обстрілювати об’єкти української енергетичної інфраструктури, Україна відчуває брак генерації та розподілення електроенергії. Задля збереження енергоефективності та забезпечення балансу енергоспоживання в пікові години, урядом була розроблена програма обміну ламп розжарювання на світлодіодні LED лампи.