25квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Чи допоможе рейкобус поліпшити мобільність та ділову активність жителів Кіровоградщини (ФОТО)

ЕКОНОМІКА

Чи допоможе рейкобус поліпшити мобільність та ділову активність жителів Кіровоградщини (ФОТО)

6fb06808 82dc 42b1 bb33 df5637520c3b

Проєкт рейкобуса, який має на меті покращити транспортне сполучення найвіддаленіших куточків області презентували у Кіровоградській обласній військовій адміністрації.

Він розроблений ініціативною групою на чолі з головою правління Кіровоградської обласної громадської організації "Об’єднання болгар "Нашите Хора" Сергієм Осадчим.

f52c5220 cabb 4699 866f d4b39e5d6655 1

"Завантаженість автомобільних доріг, вимагає від нас вдосконалення транспортного сполучення із західною частиною області. Якісне транспортне залізничне сполучання – це інвестиція у здоров’я, добробут, мобільність, у ділову активність наших громадян," – зазначив під час презентації перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко.

Сергій Осадчий повідомив, що проєктом передбачається введення в експлуатацію трьох залізничних маршрутів:

Велике кільце (Вапнярка-Рудниця-Гайворон-Голованівськ-Помічна-Кропивницький-Знам’янка-Цвіткове-Тальне-Христинівка-Зятківці-Вапнярка) – протяжністю 783 кілометри;

Мале кільце (Гайворон-Голованівськ-Рудня-Помічна-Кропивницький- Знам’янка- Цвіткове-Тальне-Христинівка-Умань-Зятківці-Гайворон) – протяжністю 600 кілометрів;

Лінійний маршрут (Голованівськ-Ємилівка-Йосипівка-Болеславчик-Підгородня-Помічна-Бобринець-Долинська-Знам’янка-Кропивницький) – протяжністю 444 кілометра.

"Основна ідея – використати наявні потужності існуючого рейкового сполучення. Та задіяти рухомий склад придбаних рейкових автобусів на постійній основі. Звичайно, інфраструктура потребує осучаснення: безпека, швидкість та сервіс. Опитування в найвіддаленіших куточках області підтверджують, що топ-проблемою є транспортна, тобто переміщення в межах Кіровоградщини. Це і дало підгрунтя до формування ініціативної групи зі створення проєкту рейкобуса", – підкреслив Сергій Осадчий.

На заході були присутні народні депутати України Ігор Мурдій та Юрій Кузбит, фахівці залізничної та автомобільної галузей, інженери підприємств, представники Укрзалізниці.

Довідково Рейковий автобус (рейкобус) – дизель-поїзд малої складової (один-чотири вагони). Рейкові автобуси належать до дизельного моторвагонного рухомого складу і призначені для забезпечення приміських пасажирських перевезень, зазвичай, на неелектрифікованих ділянках залізниць у вигляді автономного поодиноко пасажирського транспортного засобу.