20квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Як впливає на водопостачання Кіровоградської області спуск води у Каховському водосховищі

ЕКОНОМІКА

Як впливає на водопостачання Кіровоградської області спуск води у Каховському водосховищі

480px Водосховище каховське

Скидання води з Каховського водосховища має величезні наслідки як для промислового комплексу України, що зосереджений у басейні Дніпра, так і для населення. Окрім того, існує загроза й для сусідніх країн.

Про це повідомив заступник директора Інституту водних проблем та меліорації НААН Михайло Яцюк в етері національного телемарафону.

За його словами, через дії російських окупантів можуть бути порушені правила експлуатації водосховищ на Дніпрі.

У зв'язку зі зливом води з Каховської ГЕС під загрозу потрапляє 70% населення України, говорить Михайло Яцюк. І необхідно розуміти, яким способом потрібно мінімізувати негативні наслідки зливів води з Каховської ГЕС.

«Навіть для того, щоб убезпечити Запорізьку атомну станцію, нам потрібно думати, яким чином або стабілізувати рівень води, або певними скидами з вищерозташованих водосховищ врегулювати або мінімізувати цей збиток. Тому що тут ще один контекст – міжнародний. Адже наслідки спуску води з Каховського водосховища будуть негативними для всіх країн чорноморського басейну. Тут і наші сусіди можуть постраждати через токсини, які з'являться після того, як загине аквакультура в цьому водосховищі. Вона вже почала гинути і після перенесення забруднення є загроза сусіднім країнам», – підсумував експерт.

Що ж до Кропивницького, то днями Олександр Пісний, керівник підприємства «Дніпро-Кіровоград», яке надає послугу водопостачання у містах регіону, розповів Суспільне Кропивницький, що спуск води у Каховському водосховищі не впливає на водопостачання Кіровоградської області.