ЕКОНОМІКА
Що не так із одноразовою паперовою упаковкою
- Останнє оновлення: 27 вересня 2023
Одноразова паперова упаковка, яку багато хто розглядає як безпечну альтернативу одноразовому пластику, насправді є дуже сумнівним екологічним рішенням.
Новий звіт коаліції неурядових міжнародних організацій, серед яких Європейське екологічне бюро, Zero Waste Europe і альянс Rethink Plastic, показує тривожні факти щодо використання паперової упаковки для харчових продуктів, інформують в Асоціації управління відходами.
Що ж не так? Основні висновки звіту:
- Паперова харчова упаковка майже завжди містить пластик або інше хімічне покриття, а відтак вона не така екологічна, як вважається.
- Хімічні речовини, які присутні в паперовій упаковці, небезпечні для здоров'я споживачів.
- Паперова упаковка є найбільшим джерелом відходів упаковки в ЄС і у 2020 році склала 32,7 млн тонн відходів — більше, ніж пластик і скло разом узяті.
- Близько 90% паперової маси отримують з деревини, що призводить до вирубки лісів, дефіциту води, лісових пожеж і втрати біорізноманіття.
- Рідко містить перероблену сировину, а тому її виробництво потребує нових ресурсів і сприяє вирубуванню лісів і промисловому використанню води у величезних масштабах.
Яке рішення:
Автори доповіді закликають взагалі відмовитись від одноразового паперу та пластику. Натомість пропонують вдосконалювати та просувати системи повторного використання. Зараз в ЄС переглядається законодавство щодо відходів упаковки, і це дає надію, що кількість одноразової упаковки зменшиться.
Зокрема, фахівці пропонують взагалі відмовитися від одноразової паперової упаковки в закладах харчування.
Підтримаймо системи повторного використання – робімо цей світ кращим разом!