16квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У Кропивницькому згадують талановитого художника Андрія Ліпатова (ФОТО)

КУЛЬТУРА

У Кропивницькому згадують талановитого художника Андрія Ліпатова (ФОТО)

a861fa550d75d54cbaaf567b7d2a26c4

Незабаром, 29 травня, – 60-та річниця від дня народження незабутнього співця історичного минулого нашого міста – художника Андрія Ліпатова (1960-2010).

2020 05 26 20 36 40 221

В «Історичному календарі Кіровоградщини на 2020 рік» мистецтвознавець Володимир Босько повідомляє про цю уславлену особистість: «З 1966 жив і працював у Кіровограді. У 1982 закінчив Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування. Працював інженером-конструктором на заводі «Гідросида». Спочатку захоплювався карикатурою, потім самотужки оволодів мистецтвом живопису. Яскравий представник наївного мистецтва, у творчості якого поєднуються елементи народного мистецтва, лубка та кітчу. Персональні виставки влаштовував у Кіровограді, Києві, Одесі, Москві, Кембріджі. В 2015 в Кіровоградському обласному художньому музеї експонувалася виставка «Міські легенди Андрія Ліпатова».

2020 05 26 20 40 01 504

Незвичайна виставка пройшла у травні минулого року у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. Вона дала можливість бодай частково підняти завісу над таємницю творчої майстерні митця. Продемонстровано близько двох десятків старожитніх поштових листівок із зображенням краєвидів і архітектурних споруд старого Єлисаветграда з колекції відомого філокартистка Юрія Тютюшкіна. Поряд – репродукції картин Андрія Ліпатова. Завдяки цьому стало очевидно, що яскраві життєстверджуючі твори митця – не якась вигадка художника-примітивіста, а дивне поєднання фантазії майстра з дійсним виглядом міста на Інгулі більш, ніж столітньої давнини. Міста, в яке він був просто закоханий, хоч народився далеко від Центральної України.

2019 12 14 09 39 16 832

Згодом, пан Юрій розповів мені про особливості їх творчої співпраці. Говорив про чудові людські якості Андрія, попри його вишукані манери й смаки. Про обставини, коли відомий краєзнавець Віктор Петраков сфотографував їх поруч з бокалами вина в руках. Про світлину з виставки 2010 року, де на фоні картин Андрія Ліпатова сфотографувалися три відомих у краї Юрії – Любович, Матівос і Тютюшкін.

2020 05 26 20 37 12 579

d3b9727b7b29fca505e03b3986315c9cУлітку творчість художника Андрія Ліпатова була увічнена муралом,  розміщеним на стіні обласного Художнього музею в центрі Кропивницького. Створений він за мотивами його картини «Променад на Дворцовій». Нині це одна з яскравих візитівок міста на Інгулі. Малеча й дорослі, жителі обласного центру й гості охоче фотографуються на його фоні.

13 грудня, уже двічі згадуваного вище 2019-го року, в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбувся неординарний захід «Зустрінемось на Андрія», присвячений пам’яті Андрія Ліпатова. Презентовано живописне полотно художника Андрія Надєждіна «Дзеркало, кіт, циліндр та недопалена сигара або Сон про художника, який створив кольоровий світ» за мотивами творів Андрія Ліпатова. А також проведено вечір спогадів друзів, колег, журналістів та краєзнавців, котрі знали художника.

Про своєрідну творчість незабутнього Андрія Ліпатова розповідають його картини в музеях Кропивницького, України, світу й приватних колекціях.

Не раз писали про нього в місцевих, київських та закордонних виданнях. Крім того, про митця нагадує книга «Мій світ», надрукована у Львові 2008 року. Львівська керамічна сувенірна графіка. Календар з ілюстраціями, створеними за мотивами творів його улюбленого Миколи Гоголя. Набори поштівок «От вокзала до горсада». Власноручно виготовлені вітальні листівки друзям, з віршованими текстами від автора. Репродукції картин у книзі поезій Тетяни Березняк «Чаепитие с закатом» тощо.

2 97Насамкінець переповім цікаву історію, про яку розповіла завідуюча відділом мистецтв згадуваної бібліотеки Світлана Ушакова. Виявляється, кілька років тому в нашому місті побував відомий британський урбаніст, міжнародний експерт із питань розвитку територій, фахівець з міського планування і розвитку міст, автор концепції креативного міста, людина, яка брала участь у розробці стратегій таких міст, як Дублін, Амстердам, Лейпціг, автор книги «Креативне місто» Чарльз Лендрі

Саме тоді у відділі мистецтв ОУНБ експонувалася виставка художніх робіт Андрія Ліпатова. Біля однієї з них – «Мій світ» – він навіть сфотографувався. Оскільки наповнені яскравими сонячними фарбами, пронизані життєвим оптимізмом і любов’ю до рідного міста картини справили на нього тоді надзвичайне враження.  

Федір Шепель,

фото Анастасії Лавриненко, Світлани Ушакової

та з мережі Інтернет

           Читайте також: Виставка однієї картини: у Кропивницькому згадували художника Андрія Ліпатова

Мистецький спадок відомого художника перевтілився у нову архітектурну композицію в центрі Кропивницького

Він таким бачив світ